Ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα

Ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεμπλοκάρει το μέτωπο των επενδύσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους, στον απόηχο των ανακοινώσεων που έκανε στο Βελλίδειο το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και ενόψει της κατάθεσης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Δύο 24ωρα μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ με βασικό θέμα στην ατζέντα τις ιδιωτικοποιήσεις, χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκτελεστικό πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Αρη Ξενόφο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, Ριχάρδο Λαμπίρη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τη βούληση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων «με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον», σύμφωνα με το Μαξίμου, απ’ όπου υπογράμμιζαν ότι στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και η αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών και υπηρεσιών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. 

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και κόμμα αναλύουν τις πτυχές του πολυνομοσχεδίου (το οποίο στο Μαξίμου τιτλοφορούν «Επενδύω στην Ελλάδα»), μεταξύ των οποίων οι αλλαγές που αφορούν το Enterprise Greece, το οποίο προσαρμόζει τις υπηρεσίες του προς τους εξαγωγείς και επενδυτές, όπως οι αντίστοιχοι φορείς στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, έλεγαν πηγές της Ν.Δ., γίνεται ο πρώτος φορέας που εντάσσεται στις δικλίδες ασφαλείας της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, με δομές και πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της ακεραιότητας. Ακόμη, θεσπίζεται Συμβούλιο Εξωστρέφειας με τη συμμετοχή φορέων του ιδιωτικού τομέα, ως πλατφόρμα άμεσης συνεργασίας. Παρόμοιος ή και μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας ισχύει στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου. To Enterprise Greece, έλεγαν οι ίδιες πηγές, δεν ιδιωτικοποιείται, καθώς το κράτος θα συνεχίζει να είναι ο μοναδικός μέτοχός του.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τον συντονισμό της ευρωομάδας της Ν.Δ. την αμέσως επόμενη περίοδο, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη με αιχμή το Brexit. Οι δύο άνδρες φαίνεται να συζήτησαν ακόμη ζητήματα που αφορούν το επόμενο συνέδριο της Ν.Δ. τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. του περασμένου Ιουλίου, θα αναλάβει και πάλι καθήκοντα προέδρου της οργανωτικής επιτροπής. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και η επιτυχία της εξασφάλισης, για πρώτη φορά από την Ελλάδα, αντιπροεδρίας στην Κομισιόν. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, μάλιστα, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι όταν συζητείτο το θέμα του Ελληνα επιτρόπου δεν είχε τεθεί θέμα αντιπροεδρίας από τους Ευρωπαίους. Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «αδικεί» τον κ. Σχοινά η συζήτηση για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του, καθώς, όπως είπε, «τον κ. Σχοινά τον έχουν υποδεχθεί όλοι και γνωρίζουν τις δυνατότητές του».

«Αλλο η ετικέτα, άλλο η ουσία»

«Να διαχωρίσουμε την ετικέτα από την ουσία», υπογραμμίζει ο Ελληνας επίτροπος και υποψήφιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο τίτλος του χαρτοφυλακίου «για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». «Ο ρόλος είναι διττός και υποδηλώνει την Ευρώπη που προστατεύει, αλλά και την Ευρώπη που ανοίγει δρόμους. Είναι και το δεύτερο εξίσου σημαντικό», σημειώνει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Protagon.gr. Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι του ασκούσε αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος του Eurogroup. «Νομίζω πως με ξεχώρισε λόγω του μικρού της ηλικίας και όταν πια έγινε πρόεδρος με θυμήθηκε. Αναζητούσε έναν Ελληνα πολιτικό που να ξέρει την Ευρώπη», ανέφερε και χαρακτήρισε «δραματικές» τις στιγμές που έζησε μαζί του ως εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν από το καλοκαίρι του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015. «Νιώθαμε ότι μας ακουμπούσε η Ιστορία», επισήμανε ο κ. Σχοινάς και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου που αποφάσισε να δώσει ο Γιούνκερ μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλ. Τσίπρα. «“Η Ευρώπη είναι η Ελλάδα και η Ελλάδα είναι η Ευρώπη”. Ο ίδιος συνέταξε τη φράση που συμπύκνωνε τη θέση του, το συναίσθημά του, τη στάση του υπέρ του “Ναι”. Και ασφαλώς ήταν η κορυφαία στιγμή της πενταετίας», είπε. Αναφερόμενος τέλος στον εαυτό του, τόνισε ότι «στην Ευρώπη με θεωρούν ως τον πιο Ευρωπαίο Ελληνα και στην Ελλάδα ως τον πιο Ελληνα Ευρωπαίο. Είναι αυτονόητα τα εχέγγυα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή