Στρατηγική συναίνεσης με το βλέμμα στο Κέντρο

Στρατηγική συναίνεσης με το βλέμμα στο Κέντρο

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες συναινέσεις είναι διατεθειμένος να αναζητήσει ο πρωθυπουργός ενόψει των μεγάλων θεσμικών ζητημάτων που ανοίγουν, με πρώτο στην ατζέντα τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάζει εν μέσω της διαδικασίας, να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Επιδιώκοντας συγκλίσεις στα τρία μεγάλα ζητήματα –αναθεώρηση, ψήφος αποδήμων, νέος εκλογικός νόμος– ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έλεγε κυβερνητικός παράγων, «θα κάνει αυτό που θέλει η κοινωνία, αναλαμβάνοντας ενωτικές πρωτοβουλίες». Η αποστροφή παραπέμπει στο προφίλ της μετριοπάθειας που εκπέμπουν ο πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση και κοιτάζει προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ήδη ο  πρωθυπουργός «έκαψε» από τη ΔΕΘ το σενάριο αλλαγής του άρθρου 54 που θα επέτρεπε την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος από τις επόμενες εκλογές, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να συνδέσει ζητήματα εκλογικού νόμου με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Είναι η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε δημοσίως για το θέμα και η ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε δεν είναι ανεξάρτητη από την εκτίμηση ότι το άθροισμα των 180 (158+22) με τη συνδρομή του ΚΙΝΑΛ δεν θεωρείται δεδομένο, τόσο λόγω του ρόλου του Γιώργου Παπανδρέου όσο και διαφορετικών προσεγγίσεων άλλων βουλευτών, όπως ο Χάρης Καστανίδης. Ο τελευταίος σχολίασε προ ημερών ότι η μείωση του αριθμού των βουλευτών που απαιτούνται για την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση από 200 σε 180, «θα αποτελούσε σοβαρό λάθος που μας γυρίζει σε εποχές κακών προεκλογικών παιγνίων».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στο ΚΙΝΑΛ, διαμηνύοντας ότι αν ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφαλίσει 200 βουλευτές, τότε η επόμενη κάλπη θα είναι διπλή. Πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι θα βρει 200 ψήφους για άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου; Μάλλον όχι, αλλά απευθύνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι η επόμενη κάλπη θα είναι απλής αναλογικής, όπερ σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές, με τον νέο εκλογικό νόμο, που θα του εξασφαλίσει και πάλι πλειοψηφία.

Για την ώρα, η στρατηγική του Μαξίμου είναι να μην απαντά στο ΚΙΝΑΛ, πολλώ δε μάλλον αφού επιδιώκει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, να μη ρίχνει καν νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή παραπέμπει στην εκλογική αριθμητική. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, δεν ενδιαφέρεται για το ΚΙΝΑΛ, αλλά για τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι μπορούν να εδραιώσουν την πολιτική κυριαρχία του στο Κέντρο και ήδη δείχνουν να επικροτούν το πρώτο δίμηνο της νέας κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις.

Η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ούτως ή άλλως συγκεκριμένη και μάλλον περιορισμένων προσδοκιών, όπως την περιέγραφε αρμόδιος κυβερνητικός παράγων. Κι αυτό διότι έξι είναι τα άρθρα που έρχονται στη νέα σύνοδο της Βουλής έχοντας λάβει αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών και άρα, μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αρθρο αιχμής το πολυσυζητημένο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την αποτυχία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να κάνει χρήση της πρόβλεψης της πρότασης της Ν.Δ. για εκλογή και με 151 ψήφους, η οποία του λύνει τα χέρια για την εκλογή του επόμενου ΠτΔ το 2020. Αυτό παρότι στόχευσή του είναι να αναζητήσει συναίνεση για τους 180, προκειμένου να μη χρειαστεί να κάνει χρήση της πρόβλεψης.

Πάντως, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει δίαυλος του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν περιμένουν συναίνεση επ’ αυτού, ενώ εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην άμεση εκλογή Προέδρου από τον λαό. Την ίδια ώρα, κυβερνητικός παράγων εκτιμούσε ότι θόρυβο αναμένεται να προκαλέσει και το άρθρο που αφορά την ανάδειξη των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών.

Πάντως, η στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στα θεσμικά ζητήματα και όχι μόνο, δεν πηγάζει μόνο από τη μετριοπαθή πολιτική ιδιοσυγκρασία του ιδίου.  Επιβάλλεται και από τη στρατηγική του στόχευση για μετατόπιση προς το Κέντρο, που εκδηλώθηκε ήδη με επιλογές προσώπων που στελεχώνουν την κυβέρνηση και τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, αλλά και με εκείνες που δεν έχουν κομματικό πρόσημο.

«Δεν ξεχνάμε, προχωράμε»

Προς τη μετριοπάθεια και τη φυγή προς τα εμπρός έδειξε ο ίδιος δηλώνοντας από τη ΔΕΘ ότι δεν προτίθεται να μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών», ενώ κεντρικό ρόλο στην ομιλία του στο Βελλίδειο είχε η αποστροφή «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε». Ο πρωθυπουργός γνωρίζει, όπως παραδέχονταν κυβερνητικές πηγές, ότι η πολιτική κυριαρχία περνά από το κέντρο του πολιτικού φάσματος και αξιοποιεί το θετικό μομέντουμ της 7ης Ιουλίου, τον αυξημένο δείκτη αισιοδοξίας, αλλά και την ευρεία αποδοχή του ιδίου και της κυβέρνησης, ακόμη και μεταξύ ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, για να διευρύνει την απήχηση της Ν.Δ. σε νέες ομάδες ψηφοφόρων.

Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας ότι το παράθυρο ευκαιρίας και η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση δεν θα είναι ανοικτά για πάντα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μακροημέρευσης της κυριαρχίας τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Σε κοινωνικό επίπεδο αυτό διεφάνη τόσο από τις δεσμεύσεις προς τη μεσαία τάξη αλλά και τους εργαζομένους από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ σε πολιτικό έχει επιλέξει συνειδητά –όπως έκανε και στην καμπάνια των ευρωεκλογών– να μην απαντά στον Αλέξη Τσίπρα (πόσο μάλλον στη Φώφη Γεννηματά). Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να σερφάρει πάνω στο θετικό κύμα της 7ης Ιουλίου και, πάντως, όπως σχολίαζαν από το Μαξίμου, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πολεμά τη σκιά του αντί για τον πραγματικό Μητσοτάκη», τόσο ο πρωθυπουργός θα καταλαμβάνει το Κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή