ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ το πολεοδομικό σχέδιο του The Mall Athens

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Το πράσινο φως πήρε το ειδικό χωρικό σχέδιο για το Mall από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Τώρα η υπόθεση περνάει στην τελική και πιο κρίσιμη φάση, καθώς η Lamda Olympia Village θα πρέπει να βρει τρόπο απόκτησης του οικοπέδου της Εθνικής Τράπεζας, που θα μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να «αντισταθμίσει» την πολεοδομική επιβάρυνση του εμπορικού της κέντρου The Mall Athens. Εφόσον η υπόθεση ευδοκιμήσει, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα υποβληθεί στο ΣτΕ όπου και θα κριθεί αν αρκεί για να ανατρέψει την απόφαση κατά του Mall.

Η υπόθεση, που έφερε στο φως η «Κ» (4.8.19), έχει την αφετηρία της στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (376/2014), με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες δόθηκε στο Mall υπερδιπλάσιος συντελεστής δόμησης από αυτόν που ισχύει στην περιοχή. Το ΣτΕ υπέδειξε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις δόθηκαν χωρίς να συνεκτιμηθεί η επίδρασή τους στην περιοχή και με την αναφορά αυτή, η εταιρεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος (YΠΕΝ) εκτίμησαν ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με την εκ των υστέρων πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής (και μια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται μεγάλη επιβάρυνση).

Ως μέσον επελέγη η κατάρτιση ενός ειδικού χωρικού σχεδίου, ένα πλαίσιο-ομπρέλα που μεταβάλλει τοπικά τον ισχύοντα πολεοδομικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε το 2016 η Lamda, η περιοχή χωρίζεται σε τρεις ενότητες (το Mall, 43,7 στρεμμάτων, την Ηλιδα, 140,1 στρ. και μια περιοχή γραφείων - κατοικιών, 34,6 στρ.). Το σχέδιο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να «επικυρώνει» την υφιστάμενη κατάσταση και να προσθέτει έναν ελεύθερο χώρο 16 στρεμμάτων, ως αντιστάθμιση στον τεράστιο συντελεστή (Σ.Δ. 1,84) που δόθηκε στο Mall. Μόνο που, όπως αποκάλυψε η «Κ», ο χώρος ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και μέχρι στιγμής η Lamda ζητούσε να απαλλοτριωθεί από τον δήμο.

Το 2017 το θέμα ήρθε στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε μια μικρή τροποποίηση στο σχέδιο: τη μετατροπή του υπαίθριου χώρου στάθμευσης της ενότητας γραφείων - κατοικιών σε κοινόχρηστο χώρο και την ενοποίησή του με αντίστοιχο γειτονικό. Το ζήτημα δεν ήταν τόσο η ίδια η αλλαγή, όσο ότι επηρέαζε όλο τον σχεδιασμό, που θα έπρεπε να επανυποβληθεί και να ξαναδοθεί σε διαβούλευση. Οπως προκύπτει λοιπόν, η Lamda υπέβαλε ένσταση ζητώντας να αφαιρεθούν οι μετατροπές στο σχέδιο που εγκρίθηκαν το 2017 και πριν από λίγες ημέρες (5 Σεπτεμβρίου) το θέμα επανεισήχθη στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, που έκανε δεκτή την αίτησή της.

Τώρα η Lamda πρέπει να υποβάλει στο ΥΠΕΝ ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής, που εφόσον εγκριθεί θα σταλεί στο ΣτΕ προς έλεγχο. Στο ρυμοτομικό η Lamda πρέπει να υποδείξει ποιος θα είναι ο υπόχρεος για την απόκτηση και απόδοση του κοινόχρηστου χώρου, αφού η ίδια είναι επισπεύδων φορέας του ειδικού σχεδίου. Πάντως, το ενδεχόμενο να μεταθέσει η εταιρεία το (οικονομικό) βάρος της απόκτησης του οικοπέδου της Εθνικής Τράπεζας σε έναν τρίτο όπως ο δήμος ή το Πράσινο Ταμείο έχει αποκλειστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς θα σήμαινε ότι το Δημόσιο ή η τοπική κοινωνία θα αναλάμβανε το κόστος της συνταγματικότητας μιας εξ ολοκλήρου ιδιωτικής επένδυσης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ