«Κρίθηκε στις κάλπες»

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια». Με αυτή την αποστροφή προς τους στενούς του συνεργάτες, την οποία επισήμως άφησε να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχώρισε τη θέση του από τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, βγάζοντας εκτός κάδρου της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που πηγές της Ν.Δ. προανήγγελλαν τη σημερινή ανακοίνωση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη», σχολίαζαν κύκλοι της Ν.Δ., προαναγγέλλοντας τη στάση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς σήμερα θα αποσφραγιστεί ο φάκελος της δικογραφίας για εμπλεκομένους και εκπροσώπους των κομμάτων. Ο κύβος ερρίφθη για τον κ. Παπαγγελόπουλο, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εμπλοκής του στην υπόθεση για τη «σκευωρία – Ρασπούτιν» της Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενώ πηγές της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας «έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά αυτές κρίνονται στις εκλογές». «Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας», φέρεται να διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης στους συνεργάτες του για την υπόθεση Novartis, προαναγγέλλοντας ότι δεν προτίθεται να κάνει ό,τι έκαναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, πολλώ δε μάλλον αφού μια στοχοποίηση του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ συσπειρώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και ηρωοποιώντας τον ίδιο και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική νηνεμία και σταθερότητα, καθώς και συναινέσεις ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, της ρύθμισης για την ψήφο των αποδήμων και τον νέο εκλογικό νόμο. Τη στάση του αυτή είχε, εξάλλου, περιγράψει ανάμεσα στις γραμμές από τη ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθεται να μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών» και σημειώνοντας –αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015– ότι οι ευθύνες αποδόθηκαν στις εκλογές («δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή). Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης το βράδυ της Δευτέρας (στο Action 24), πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για να παραπεμφθεί ένας τέως πρωθυπουργός σε Προανακριτική και αυτές, όπως είπε, δεν προκύπτουν μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση δεν βιάζεται από τη μια –εξάλλου μεσολαβεί το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρίσκεται ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα–, ωστόσο η στόχευση είναι να μη χρονίσει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η αποσφράγιση του φακέλου, αντίγραφα του οποίου θα δοθούν σήμερα στους εμπλεκομένους, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν πρόσβαση για ανάγνωση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Αυτό, προκειμένου να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το περιεχόμενο και κυρίως για τα φερόμενα αδικήματα και κατά πόσον συνδέονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Παπαγγελόπουλου. Το δεύτερο, εξάλλου, κρίνει αν αφορούν τη Βουλή ή τη Δικαιοσύνη. Οι ενδείξεις παραπέμπουν στο τελευταίο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση της δικογραφίας, από την οποία θα προκύψει ποια αδικήματα περιγράφονται, καθώς και το κείμενο με το οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Προς τούτο δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επικρατέστεροι εκπρόσωποι της Ν.Δ. που θα αναλάβουν το βάρος ανάγνωσης και πρώτης αξιολόγησης της δικογραφίας είναι βουλευτές που έχουν και την ιδιότητα του νομικού και φαίνεται ότι αυτοί θα είναι ο Γιάννης Μπούγας, βουλευτής Φωκίδας και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., και Σταύρος Κελέτσης, βουλευτής Εβρου και αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πάντως, την άποψη ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια να ερευνήσει τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας (ΣΚΑΪ) ότι «από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση», εκφράζοντας την άποψη ότι στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis.

Κατάθεση Τουλουπάκη

Εν τω μεταξύ, πολύωρη κατάθεση έδωσε χθες η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για όσα η ίδια καταλογίζει εις βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή της στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, η κ. Τουλουπάκη αναφέρθηκε λεπτομερώς στις καταγγελίες που είχε κάνει και με την αναφορά της, ότι δηλαδή ο Ιωάννης Αγγελής, όταν ήταν επόπτης της, μπήκε στο γραφείο της, όταν η ίδια δεν ήταν εκεί, συνοδευόμενος από αστυνομικό, και πήρε από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με στικάκι στοιχεία για την υπόθεση της Novartis και άλλες υποθέσεις.

Επιπλέον ότι πήρε έγγραφα σχετιζόμενα με τη Novartis τα οποία επέστρεψε, αλλά η ίδια όπως είπε δεν ξέρει αν κράτησε αντίγραφα. Επίσης αναφέρθηκε στη συνάντηση εισαγγελέων Διαφθοράς με ομολόγους τους των ΗΠΑ στη Βιέννη, επαναλαμβάνοντας ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να δώσουν προφορικά στοιχεία για πολιτικό πρόσωπο αλλά ο κ. Αγγελής ζήτησε να παραληφθούν μόνον μέσω της Eurojust. Τέλος, φέρεται να μίλησε για παρεμβάσεις του κ. Αγγελή στο έργο της στην υπόθεση της Novartis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή