Κρίκετ και… Όμηρος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος πολιτισμού μεταξύ Κέρκυρας και Αγγλίας και να δώσει αφορμές για ταξίδι.

Οι κήποι της Κέρκυρας και η γαστρονομία της, το κρίκετ και η σχέση του με το νησί, ο Όμηρος και η κληρονομιά του, μια σειρά από συζητήσεις με αναφορές στην ιστορία, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, οργανωμένες σε ένα πλούσιο οκταήμερο, μοιρασμένο σε διαφορετικούς χώρους στην πόλη. Αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης τριών ανθρώπων που μοιράζονται μια κοινή αγάπη για την Κέρκυρα και τον πολιτισμό –του Κερκυραίου Νίκου Λούβρου, της Βρετανίδας συζύγου του Αναμπέλ Λούβρου και του συμπατριώτη της συγγραφέα-δημοσιογράφου Άλεξ Πρέστον–, το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Κέρκυρας πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος από 23 έως 30 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως σημαντικός πολιτιστικός πόλος, αλλά και ως αφορμή για ταξίδι στο νησί αυτή την εποχή.

«Η Αγγλία είναι η ερωμένη μου, αλλά η μάνα μου είναι η Κέρκυρα», ξεκαθαρίζει ο Νίκος Λούβρος στα πρώτα λεπτά της κουβέντας μας. Ζώντας μόνιμα στο Λονδίνο εδώ και πολλά χρόνια, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο του τουρισμού από το 1969. «Για μένα ο τουρισμός είναι γνώση και ανταλλαγή πολιτισμών. Έχει σημασία σε ποιο κοινό απευθύνεσαι και τι κάνεις για να το προσελκύσεις. Πώς κρατάς δηλαδή ένα υψηλό επίπεδο. Ούτε η κρουαζιέρα, ούτε τα all-inclusive ξενοδοχεία, ούτε οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου airbnb βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Για να έχεις ποιοτικό τουρισμό, χρειάζεται να προσφέρεις άλλα πράγματα. Να στοχεύεις κατ’ αρχάς σε θεματικές εμπειρίες, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα».

Κρίκετ και… Όμηρος-1

Στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας θα ανοίξουν οι εργασίες του φεστιβάλ, με μια βραδιά αφιερωμένη στον Όμηρο. © Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας/ Βλάσσης Τσώνος   

Μία από αυτές, στην περίπτωση της Κέρκυρας, είναι, όπως λέει, το κρίκετ. Το άθλημα έφτασε στο νησί στις αρχές του 19ου αιώνα – ο πρώτος αγώνας έγινε το 1823, ανάμεσα σε ομάδα του αγγλικού ναυτικού και την αγγλική φρουρά. Πλέον υπάρχουν 15 ομάδες και, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί αγώνας μεταξύ τοπικών ομάδων και των Authors XI (σ.σ. ιστορικός σύλλογος αποτελούμενος από Βρετανούς λογοτέχνες που αγαπούν το κρίκετ. Μέλη του υπήρξαν ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, ενώ σήμερα έχει στις τάξεις της ονόματα όπως ο Σεμπάστιαν Φοκς και ο Άντονι Μακγκόουαν, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στις λογοτεχνικές βραδιές του φεστιβάλ). Στη διάρκεια του οκταημέρου, το «παρών» θα δώσουν επίσης μέσα από ομιλίες και συζητήσεις η Σόφκα Ζινόβιεφ, ο Toμ Χόλαντ, η Ελίζαμπεθ Σπέλερ, η Φράνσις Έντμοντς, κ.ά.

«Θέλουμε Άγγλοι και Κερκυραίοι να μοιραστούν το πάθος τους για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να λειτουργήσει ως μοχλός για την ενίσχυση προς μια ποιοτική κατεύθυνση του εισερχόμενου βρετανικού τουρισμού, που με το Brexit αναμένεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα – ήδη έχει φανεί αυτό στην πράξη», σημειώνει ο κ. Λούβρος. «Τα έξοδα του φεστιβάλ τα καλύπτουμε από την τσέπη μας και απλώς συγκεντρώνουμε χορηγίες σε είδος, π.χ. η διαμονή των προσκεκλημένων προσφέρεται από ξενοδοχεία του νησιού που στηρίζουν την προσπάθειά μας. Bάλαμε και ένα συμβολικό εισιτήριο, για να δημιουργήσουμε μια άτυπη δέσμευση των ενδιαφερομένων με τις δράσεις μας. Αντίστοιχα, όλοι αυτοί οι Βρετανοί συγγραφείς που θα έρθουν στην Κέρκυρα σε λίγες ημέρες δεν το κάνουν επ’ αμοιβή, γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να βγάλουμε χρήματα από αυτή την ιστορία. Έρχονται γιατί τους το ζητήσαμε. Ενθουσιάστηκαν με τον ενθουσιασμό μας…»  

Info: corfuliteraryfestival.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή