Υπόθεση Novartis – Ν.Δ.: «Παραπομπή μόνο με αδιάσειστες αποδείξεις»

Υπόθεση Novartis – Ν.Δ.: «Παραπομπή μόνο με αδιάσειστες αποδείξεις»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη –επιστρέφει στις 29 Σεπτεμβρίου– αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, καθώς, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που έγινε χθες διά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη, από την ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτουν «σαφείς ενδείξεις» για «αθέμιτες παρεμβάσεις» του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από τις πρακτικές της απελθούσας κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι χειρίστηκε την υπόθεση με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στη διάκριση των εξουσιών, ενώ διαμηνύει ότι θα υπάρξει διερεύνηση και για «όσα τυχόν επιπλέον πρόσωπα είχαν ανάμειξη» στην υπόθεση.

«Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη – αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, επισημοποιώντας μια προαναγγελθείσα απόφαση και το πνεύμα της, το οποίο, εξάλλου, περιέγραψε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας ότι ο ίδιος «δεν στέλνει τους πολιτικούς του αντιπάλους στα δικαστήρια». «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής εις βάρος του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», υπογράμμισε στη γραπτή του δήλωση ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Από την ανάγνωση της δικογραφίας που έγινε χθες από τους εκπροσώπους της Ν.Δ., προκύπτουν «σαφείς ενδείξεις», όπως σημειώνεται, για «αθέμιτες παρεμβάσεις» του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, για τις οποίες η Ν.Δ. θα προτείνει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Οσον αφορά την επιτροπή, που αναμένεται να συγκροτηθεί σύντομα, «θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα», αναφέρεται στη δήλωση Καλαφάτη. Η επιτροπή, μετά τη σύνταξη του νομικού κειμένου (και την περιγραφή των υπό διερεύνηση αδικημάτων) που θα υπογράφουν 30 βουλευτές και τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής περί τις αρχές Οκτωβρίου, θα αξιολογήσει αν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Στο ερώτημα αν ο φάκελος θα επιστρέψει κατόπιν στη Δικαιοσύνη, αρμόδιες πηγές άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προδικαστεί το αποτέλεσμα της έρευνας. Υπογράμμιζαν, ωστόσο, ότι η επιτροπή θα κάνει χρήση όλων των αρμοδιοτήτων που της παρέχει το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, απαντώντας στη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, η οποία σε μια μακροσκελή ανακοίνωση κατηγόρησε τη Ν.Δ. για προσπάθεια συγκάλυψης, η Νέα Δημοκρατία έδειξε προς την «αφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Παπαγγελόπουλο. «542 λέξεις και δεν υπήρχε πουθενά το όνομα Παπαγγελόπουλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον υπουργό τους;», σχολίασε ο κ. Καλαφάτης.

Ο κ. Σαμαράς

Από το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά δεν προχώρησαν σε κανένα σχόλιο για τη χθεσινή εξέλιξη. Ωστόσο, συνομιλητές του έλεγαν ότι διαφωνεί με την προαναγγελία της πρόθεσης της πλειοψηφίας να εισηγηθεί τη σύσταση Προανακριτικής μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο πριν ανοιχτεί η δικογραφία. Κι αυτό, διότι εξαιρούνται άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα εκ των προτέρων και χωρίς να έχει μελετηθεί ο φάκελος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή