Εντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αποκρατικοποιήσεις

Εντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αποκρατικοποιήσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους συμμετέχοντες στο 14ο ετήσιο roadshow στο Λονδίνο, το οποίο οργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με διεθνούς κύρους επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον ήταν έντονο, η συμμετοχή υψηλή και το πρόγραμμα των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών χθες και σήμερα το πρωί πυκνό. Την ίδια ώρα, άλλωστε, χθες συνεχιζόταν η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτές του δεκαετούς να διαμορφώνονται στο 1,37%. Οι παρευρεθέντες επενδυτές, στις ερωτήσεις που απηύθυναν στον Ελληνα υπουργό, εκδήλωσαν ενδιαφέρον κυρίως για τις αποκρατικοποιήσεις, με βασικότερη αυτή των ΕΛΠΕ.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε στην ομιλία του ότι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων είναι πράγματι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ελληνικό και στο «Ελ. Βενιζέλος».

Αλλες προτεραιότητες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος, είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, η ολοκλήρωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου», είπε, «θα αυξήσει την ποσότητα του εγχώριου προϊόντος, θα βελτιώσει τη σύνθεση και την ποιότητά του και θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

Κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησής της, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει στην πλήρη άρση των capital controls, ξεκίνησε τη διαδικασία για την αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, επανέφερε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε τροχιά υλοποίησης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ και έκανε βελτιωτικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, αντιστρέφοντας πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα τηρηθεί φέτος και του χρόνου και σημείωσε ότι εφόσον υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, θα χρησιμοποιηθεί, το 2020, για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή