Το Κονκλάβιο (20/09/19)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μέτρα…

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τόση φασαρία που δεν συμπεριλήφθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση της Ν.Δ. για τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής και διαχωρίστηκε η περίπτωσή του απ’ αυτήν του τέως υπουργού του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εντάξει. Προφανώς θα χάσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συσπειρώσει γύρω από μια σκοτεινή κατηγορία (που, όμως, δεν υπάρχει από την πλευρά της Ν.Δ.). Διακρίνω, όμως, δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εσπευσε βραδέως

Το λέω διότι, σε αντίθεση με τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει θόρυβο, δεν επέδειξε την αντίστοιχη σπουδή για να παραλάβει το αντίγραφο της δικογραφίας που δικαιούται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το αναφέρω διότι πληροφορούμαι ότι μόλις χθες ο Τσίπρας παρέλαβε το αντίγραφο της δικογραφίας. Για την ακρίβεια, δεν το παρέλαβε ο ίδιος, αλλά συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι το τσιπρικό «σπεύδε βραδέως» ήταν τυχαίο. Μπορεί, ας πούμε, να ήθελε να δείξει πόσο άνετος είναι.

Ερχεται ο Πρόντι

Αμφότεροι συνέδεσαν την πρωθυπουργία τους με την είσοδο των χωρών τους στην Ευρωζώνη, αλλά και με μια ευρωπαϊκή στρατηγική που είχε ρίζες στην κοινωνία. Ή, τουλάχιστον, είχε τότε, αφού και η Ευρώπη ήταν διαφορετική. Αναφέρομαι στον Κώστα Σημίτη και στον Ρομάνο Πρόντι, που είχαν συνεργαστεί και με την πρωθυπουργική ιδιότητα, αλλά και μετέπειτα, όταν ο Πρόντι μεταπήδησε στην προεδρία της Κομισιόν.

Ε, ήρθε η ώρα να τους ξαναδούμε μαζί. Το λέω διότι το Ιδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη, δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός, οργανώνει στις 10 Οκτωβρίου στο ΕΒΕΑ εκδήλωση/συζήτηση για την «Ευρώπη σήμερα, Ευρώπη αύριο», όπου θα μιλήσουν αμφότεροι, αλλά και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Ενα πάνελ με ευρωπαϊκό, αλλά και με κεντροαριστερό ενδιαφέρον. Για να δούμε…

Των υπουργών η ώρα

Επανέρχομαι στη Βουλή, όπου για τη χθεσινή διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων έδωσαν το «παρών» τρεις, παρακαλώ, υπουργοί (ούτε καν υφυπουργοί): οι Αδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Βρούτσης. Δεν χρειάζεται να θυμίσω πόσο καιρό έχουν να εμφανιστούν υπουργοί και μάλιστα τρεις σε αντίστοιχη διαδικασία στην προηγούμενη σύνοδο της Βουλής… Αντιστράφηκαν πλήρως οι όροι, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λειτουργεί πιο συντονισμένα και από τη Βουλή.

Το λέω διότι ο Γεωργιάδης ήταν εκεί στις 9.30 το πρωί ακριβώς για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Μόνο που δεν ήταν εκεί ο ερωτών, ο οποίος εμφανίστηκε αργότερα. O tempora, o mores.

Ερωτήσεις κανένας;

Μένω στην αίθουσα στη Ολομέλειας, όπου υποτίθεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανασύσταινε σήμερα –ύστερα από πολύχρονη εξαφάνιση– την ώρα του πρωθυπουργού. Λέω υποτίθεται, γιατί μαθαίνω ότι σήμερα τελικά δεν θα έχει «ώρα του πρωθυπουργού». Για την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης δεν θα πάει γιατί… δεν υπάρχουν ερωτήσεις να απαντήσει. Υποψιάζομαι ότι όταν του το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, θα πρέπει να του είπε ότι αν εμφανιζόταν στην Ολομέλεια, θα έπρεπε να αναφωνήσει κάτι του τύπου: «Εχω απαντήσεις. Μήπως υπάρχουν ερωτήσεις;».

Ψήφος α λα ελληνικά

Για τη Νέα Υόρκη και το πρόγραμμα επαφών εντός, εκτός και επί τα αυτά της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ετοιμάζονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες, αλλά και υπουργοί, όπως ο Νίκος Δένδιας, που αναχωρεί το Σάββατο (και όχι την Κυριακή με το κυβερνητικό Κονκλάβιο). Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης είναι ήδη εκεί και, καθώς βρίσκεται στα λημέρια του, μαθαίνω ότι ετοιμάζει μεγάλο ομογενειακό event προς τιμήν του Μητσοτάκη στην Αστόρια. Υποψιάζομαι ότι θα είναι και πληθωρικό, ενόψει και της ρύθμισης για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Στη Ν. Υόρκη βρίσκεται ήδη για το ίδιο project, δηλαδή για συναντήσεις με ομογενείς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή