Εντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Εντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες πιέσεις και ισχυρές ρευστοποιήσεις κυριάρχησαν χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να στρέφουν τις «βολές» τους κυρίως στις τραπεζικές μετοχές καθώς και σε αρκετά blue chips, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 860 μονάδες. Η έντονη νευρικότητα και οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές –όπου η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στα απογοητευτικά στοιχεία των δεικτών PMI σε Ευρωζώνη και Γερμανία καθώς και στον απόηχο της κατάρρευσης της Thomas Cook– μεταδόθηκαν και στην ελληνική αγορά, με το Χ.Α. να αδυνατεί να λάβει στήριξη από το ήπιο κλίμα της αγοράς ομολόγων καθώς και την περαιτέρω μείωση των shorts στις τράπεζες.

Ετσι, μία ώρα πριν από το κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης σημείωνε απώλειες 1,39% στις 864,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 37 εκατ. ευρώ. Πτωτικά κινούνταν όλοι οι βασικοί δείκτες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο -1,47% (με σημαντική εξαίρεση την ανοδική κίνηση της ΔΕΗ), της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο -0,52% και τον τραπεζικό στο -2,74%. Παρά τους έντονους τριγμούς οι οποίοι απομάκρυναν τον Γενικό Δείκτη από τον βραχυπρόθεσμο «στόχο» των 900 μονάδων και τα πρόσφατα υψηλά, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, πρόεδρο της Fast Finance, είναι πιθανό στο επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία, ενώ πλέον αναμένονται σημαντικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, όπου το ξεκίνημα έκανε ο ΟΤΕ και μάλιστα σε πολύ χαμηλό επιτόκιο. Θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ και πιθανότατα όσες εκδόσεις είχαν δοκιμάσει έξοδο το 2014, με κόστος χαμηλότερο ώς και 3% από εκείνη την περίοδο.

Από την πλευρά της, η Beta Securities εκτιμά πως το επόμενο διάστημα είναι πιθανές οι εισροές σε μετοχές που έχουν ισχυρές και συστηματικές μερισματικές αποδόσεις. Οσες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ρευστότητάς τους σε μέρισμα θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο όσων θα αναζητούν μια σταθερή απόδοση.

Οι ΟΠΑΠ, Aegean, Motor oil, ΟΤΕ, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τράπεζα Ελλάδος είναι κάποιες από τις εταιρείες που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν μοιράσει μερίσματα με υψηλότερη απόδοση από μια τυπική τραπεζική κατάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή