Παρασκευή με τους αρχηγούς ο Κυρ. Μητσοτάκης

Παρασκευή με τους αρχηγούς ο Κυρ. Μητσοτάκης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων και τη διαπίστωση πιθανών συγκλίσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άσκηση αυτού του «αυτονόητου» –σύμφωνα με το Μαξίμου– δικαιώματος, από τις επόμενες εκλογές, καθώς «κλείδωσαν» για την Παρασκευή οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι σχετικές επικοινωνίες του Μαξίμου με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών έγιναν χθες και ο κύκλος συναντήσεων αρχίζει το πρωί της Παρασκευής (στις 11.00) από το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και οι Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αναφέρεται πλέον σε «ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων» (και όχι ομογενών ή αποδήμων, όπως λέγεται, καθώς ο εν λόγω όρος προκαλεί σύγχυση ότι εκατομμύρια ψηφοφόρων θα προστεθούν στους εκλογικούς καταλόγους) επιδιώκοντας να φέρει το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση.

Με βασική στόχευση να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 ώστε η ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου και όχι την τελική του μορφή, καθώς το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι εφόσον διαπιστωθούν συγκλίσεις, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές.

Σε χθεσινή του παρέμβαση (στον ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε την αντιπολίτευση να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν Ελληνες δύο κατηγοριών. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν να κάνουν αίτηση, ώστε τα στοιχεία τους να διασταυρωθούν για να διαπιστωθεί αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ διευκρίνισε ότι όσοι έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000, καταρρίπτοντας το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τις εξελίξεις στη χώρα θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πάντως, η ανακοίνωση με την οποία το ΚΚΕ παραπέμπει σε όσα είχε πει ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τη ΔΕΘ υποδεικνύει ότι η απόσταση που το χωρίζει από την κυβερνητική πρόταση ίσως να μην είναι μεγάλη, υπό τρεις προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι όσοι ψηφίζουν να «υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του ελληνικού κράτους και, άρα, να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους». Η δεύτερη αφορά την απουσία από την Ελλάδα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, «π.χ. μέχρι 30 χρόνια». Ο τρίτος όρος είναι η αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία «με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου». Πάντως, δεν είναι τυχαίο, όπως έγραψε η «Κ» της Κυριακής, ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει ανοικτό σε διαπραγμάτευση το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και να κερδίζει έδαφος η ιδέα ενός μεικτού συστήματος που θα επιτρέπει την επιλογή ανάμεσα στην ψήφο από τις προξενικές αρχές και την επιστολική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή