Σύγχρονοι αντιδραστήρες στην Κυψέλη

Σύγχρονοι αντιδραστήρες στην Κυψέλη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακά, η διασπορά των εικαστικών παρεμβάσεων που οργανώνει μέσα στις κοιλότητες του βαθέος άστεως ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου παρασύρουν ένα ευρύτερο κοινό. Η πιο πρόσφατη, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, συμψηφίζει μια πρόθεση: την ενεργοποίηση του αστικού αποθέματος υπέρ μιας συνειδητής σύμπραξης με την πρωτογενή δημιουργία. Η επιστροφή του Κώστα Πράπογλου στη μεσοπολεμική Οικία Ζαρίφη, στη συμβολή των οδών Επτανήσου και Ανδρου, συνδυάζεται με μια ελεγχόμενη διασπορά και ενεργοποίηση γειτονικών χώρων (στις οδούς Τροίας, Ευβοίας και Φαιδριάδων) με συνέργειες άλλων δημιουργών, γεννώντας σπινθήρες.

Δύο χαρακτηριστικά έχει η σταθερή πλέον σχέση του Κώστα Πράπογλου με τη γένεση εικαστικών γεγονότων στην πόλη. Αφενός, την εμπλοκή καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών και καταβολών αλλά με κοινό νήμα τον πειραματισμό, τα διάφορα μέσα και τον ριζοσπαστισμό της εμπειρίας. Και αφετέρου, τον αιφνιδιασμό του κοινού που στέκεται σε εγγύτητα αλλά εκτός του πυρήνα της εννοιολογικής τέχνης. Ο Κώστας Πράπογλου παράγει φρέσκα γεγονότα αφύπνισης και επανασυσχετισμού των δημιουργικών δυνάμεων. Εχει εμβαθύνει στην αστική κουλτούρα της Κυψέλης, χωρίς αυτό να είναι έως τώρα αποκλειστικό ούτε περιοριστικό, αλλά απηχεί την ανάγκη ανασύστασης ενός διαύλου βαθιά χωνεμένου στην αστική μνήμη. Η ανάκτηση του αρχιτεκτονικού και ιστορικού αποτυπώματος των χώρων συμβαίνει στον αντίποδα του ακαδημαϊσμού και συνοδεύεται από ωστικά κύματα διαφορετικών εντάσεων και αφετηριών. Κατά κανόνα, τα έργα που βλέπουμε στις εκθέσεις του, όπως και στην τελευταία, είναι έργα υπνωτιστικά στην υποβολιμαία δύναμή τους, και ο συγχρωτισμός του θεατή με τη ζωτική τους αύρα προκαλεί την ανάγκη στοχασμού και εκβάλλει σε μορφές αυτοσυνειδησίας. Συντελείται, δηλαδή, η πρωτογενής λειτουργία της σύγχρονης τέχνης, να κλονίζεται η βεβαιότητα του θεατή και η βραχεία επαφή του με τα εκτιθέμενα έργα να μεταβάλλεται σε βίωμα, με βραδυφλεγείς ύστερες επιδράσεις. Σκέφτομαι ακόμη τα έργα που είδα στην Οικία Ζαρίφη. Στοιχειώνουν τον νου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή