Εύσημα από τους οίκους Moody’s και DBRS στο σχέδιο «Ηρακλής»

Εύσημα από τους οίκους Moody’s και DBRS στο σχέδιο «Ηρακλής»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται, μετά το πράσινο φως της Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής». Η Moody’s και η DBRS μετά και τα εύσημα της Fitch την περασμένη Παρασκευή, δίνουν επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα λειτουργήσει θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και των τραπεζών. Η S&P αναμένεται να δώσει τη δική της ετυμηγορία σε μία εβδομάδα, στις 25 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγησή της για τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η έγκριση του «Ηρακλή» (APS) είναι πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους, επιταχύνοντας τη μείωση του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω τιτλοποιήσεων. Αυτό θα διευρύνει με τη σειρά του τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, στηρίζοντας τα έσοδα και την κερδοφορία. Πάντως, ο οίκος εκτιμά πως οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στο APS θα σημειώσουν κάποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές απώλειες τους επόμενους 18 μήνες, οι οποίες θα είναι κάπως επιβλαβείς για τα κεφαλαιακά επίπεδα, αλλά διαχειρίσιμες.

Αν και δεν είναι γνωστές ακόμα όλες οι λεπτομέρειες –δεδομένου ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα– το σχέδιο αναμένεται να είναι λειτουργικό πριν από το τέλος της χρονιάς, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από το σύνολο των 75,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2019. Γενικότερα, όπως τονίζει η Moody’s, o «Ηρακλής» θα έχει θετικό αντίκτυπο στο χρηματοοικονομικό προφίλ του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ο βαθμός του οποίου θα εξαρτηθεί από το επίπεδο συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την «όρεξη» των επενδυτών για τα ελληνικά NPEs, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία τρίμηνα.

Από την πλευρά της η DBRS διερωτάται αν ο «Ηρακλής» θα είναι τελικά ο ήρωας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οπως επισημαίνει, εάν εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών για τιτλοποιήσεις. Αν και το σχέδιο δεν θα μεταμορφώσει άμεσα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος τονίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, κάτι που θα συμβάλει και στην οικονομική ανάκαμψη. Ο οίκος εκτιμά πως, καθώς στην περίπτωση του «Ηρακλή» το κράτος παρεμβαίνει θεωρητικά ως ιδιώτης επενδυτής και άρα δεν συνιστά κρατική βοήθεια, το σχέδιο πιθανότατα να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή