Η ενεργειακή αγορά αλλάζει και γεννά ευκαιρίες

Η ενεργειακή αγορά αλλάζει και γεννά ευκαιρίες

6' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εnel Green Power, Αντόνιο Καμισέκρα, βρέθηκε στην Ελλάδα την περασμένη Τρίτη για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας στον Καφηρέα Ευβοίας, που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία του μετασχηματισμού της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού για τη μετάβασή της από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ, αλλά και του μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, που πάνω από μία δεκαετία προτίμησε να δίνει μάχες χαρακωμάτων για να φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο, το πρώην εθνικό μονοπώλιο της Ιταλίας δεν φοβήθηκε την ιδιωτικοποίηση, αλλά αξιοποίησε εγκαίρως τις ευκαιρίες της απελευθέρωσης της αγοράς και μέσα σε μία δεκαετία κατάφερε να μεταμορφωθεί σε έναν παγκόσμιο παίκτη, ηγέτη της ενεργειακής μετάβασης, με παρουσία σήμερα σε 29 χώρες. «Ολα ξεκίνησαν με την απελευθέρωση της αγοράς και την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η οποία την ανάγκασε να εκσυγχρονιστεί και να βρει ευκαιρίες ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει στην «Κ» ο κ. Καμισέκρα. Ο ίδιος μιλάει επίσης για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς των ΑΠΕ, για τα πολλαπλά εμπόδια που αντιμετώπισε η επένδυση του Καφηρέα, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για να καταστεί εφικτός ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ στο 35% το 2030.

– Γιατί η Enel Green Power αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα;
– Η Ελλάδα έχει ιδανικά χαρακτηριστικά για εμάς λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ηρθαμε στην Ελλάδα το 2008, που ήταν ένα από τα πρώτα μας βήματα στον δρόμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διεθνοποίησης. Επενδύσαμε με συνέπεια σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και σε υδροηλεκτρικά έργα, συνεχίζοντας και κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, κάτι που αποτελεί ένα σημάδι της δέσμευσής μας τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για τη χώρα.

– Ποια ήταν τα εμπόδια που συναντήσατε κατά την υλοποίηση της επένδυσης στον Καφηρέα;
– Πριν από δέκα χρόνια, η Enel Green Power ξεκίνησε επίσημα τις διαδικασίες για την κατασκευή των επτά αιολικών πάρκων που συνθέτουν το σύμπλεγμα του Καφηρέα. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η οποία κορυφώθηκε το 2015 με τα capital controls. Χρειάστηκαν 8 χρόνια για να συγκεντρωθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες για την έναρξη της κατασκευής και απαιτήθηκε σημαντική προσπάθεια να μην διαταραχθεί η χρηματοδότηση του έργου. Ετσι, το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής, αλλά αναγκαστήκαμε σχεδόν αμέσως να σταματήσουμε λόγω προσφυγής στο ΣτΕ. Τον Ιανουάριο του 2018, με απόφαση του δικαστηρίου, πήραμε το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

– Ποιος είναι ο ρόλος του Καφηρέα στον προγραμματισμό σας για την ελληνική αγορά;
– Με τον Καφηρέα, η τοπική θυγατρική μας Enel Green Power Hellas θα αυξήσει το αποτύπωμα της στην Ελλάδα κατά περίπου 50%, δηλαδή σε πάνω από 460 MW εγκατεστημένης ισχύος από αιολική ενέργεια (περίπου 354 MW), ηλιακή (περίπου 90 MW) και υδροηλεκτρική (περίπου 20 MW.) Στην Ελλάδα, εστιάζουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διερευνούμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα, που περιλαμβάνει συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την αποθήκευση σε μπαταρίες και υποστηρίζοντας την παραγωγή μας μέσω εταιρικών συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας (Corporate PPAs).

– Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στην ελληνική αγορά ενέργειας σε σύγκριση με τις άλλες αγορές στις οποίες λειτουργείτε;
– Η ελληνική αγορά ενέργειας διανύει μια μεγάλη αλλαγή. Tα συνεχή βήματα προς την απελευθέρωση επιτρέπουν τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης μιας σύγχρονης αγοράς ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας και στηρίζουμε τη δημιουργία ενός ανοικτού και διαφανούς μηχανισμού ισχύος για την εξασφάλιση της ασφάλειας προμήθειας ενέργειας. Οπως έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αυτά τα βήματα θα ενεργοποιήσουν την ενεργό συμμετοχή των αγορών ενεργειακών πελατών μέσω μηχανισμών απόκρισης ζήτησης και νέων επενδυτικών ευκαιριών στις σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης.

– Η Enel Green Power είναι παγκοσμίως μία από τις πρώτες ενεργειακές εταιρείες που έχουν υπογράψει PPA’s. Σχεδιάζετε να εφαρμόσετε αυτό το μοντέλο και στην Ελλάδα;
– Η Enel διαθέτει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο εμπορικών και βιομηχανικών πελατών που αγοράζουν ενέργεια χωρίς εκπομπές από τις ανανεώσιμες εγκαταστάσεις της. Σε αυτούς τους εταιρικούς πελάτες περιλαμβάνονται οι Adobe, Anheuser-Busch, Bloomberg, Facebook, Gap Inc., GM και Google. Στο πλαίσιο αυτό, οι πελάτες μας αγοράζουν ανανεώσιμη ενέργεια σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ελληνικές εταιρείες προς το παρόν δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους ή την παραγωγή τους μόνο μέσω ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που υιοθετούν ολοένα και περισσότερο βιώσιμες συμπεριφορές και ένα πλαίσιο τέτοιων εταιρικών συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας θα μπορούσε να τις βοηθήσει να επιτύχουν τους βιώσιμους στόχους τους. Οι ΑΠΕ θεωρούνται η απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

– Είναι τα αιολικά πάρκα και γενικά οι τεχνολογίες ΑΠΕ σε θέση να εξασφαλίσουν αδιάλειπτη παροχή ρεύματος;
– Οι τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακή και αιολική τεχνολογία ομαδοποιούνται στο σύμπλεγμα μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να προβλέψουμε τέλεια το πότε ο ήλιος θα λάμψει και πότε πρόκειται να φυσήξει ο άνεμος. Διαθέτουμε, όμως, διάφορα εργαλεία για να εξασφαλίσουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αξιοποιώντας πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως διαφοροποίηση του χώρου, ευέλικτη ζήτηση ισχύος και εκμετάλλευση της ευελιξίας του φυσικού αερίου, ενώ αναπτύσσονται αξιόπιστες λύσεις αποθήκευσης.

– Μπορεί η μετάβαση σε ΑΠΕ να είναι επιτυχής χωρίς τις ώριμες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας;
– Η διείσδυση θα είναι δυνατή μόνο με κατάλληλη τεχνολογία αποθήκευσης. Η χρήση τόσο των μπαταριών όσο και των παραδοσιακών συστημάτων, όπως η αντλησιοταμίευση, θα διαδραματίσει σίγουρα έναν βασικό υποστηρικτικό ρόλο στη μετάβαση και στην ενοποίηση των ΑΠΕ. Η έγκαιρη επένδυση στα δίκτυα παράλληλα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη στρατηγική απανθρακοποίησης.

Ο στόχος του 35% και τα εμπόδια

– Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο να φτάσει το 35% των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Εκτιμάτε ότι είναι εφικτός;
– Οι Ελληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις, όπως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, επιθυμούν αξιόπιστη, προσιτή και καθαρή ενέργεια. Η ενέργεια από ΑΠΕ μπορεί να έχει σημαντική συμβολή σε όλα αυτά, δεδομένου ότι είναι ήδη η φθηνότερη μορφή νέας παραγωγής ενέργειας. Συνεπώς, υποστηρίζουμε έντονα φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ και πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να επιτευχθούν. Η πολιτική αβεβαιότητα και τα ρυθμιστικά εμπόδια θεωρούνται οι σημαντικότερες προκλήσεις στον δρόμο προς αυτό το 35%. Ο σαφής σχεδιασμός της ανάπτυξης των ΑΠΕ και οι δίκαιοι και διαφανείς κανόνες ενοποίησης της αγοράς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων, ιδίως με τη μείωση του κόστους κεφαλαίου.Επιπλέον, όπως έχει ήδη αναφερθεί, πρέπει να διασφαλιστεί το βασικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εταιρικούς καταναλωτές ενέργειας να αγοράζουν εύκολα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

– Επί του παρόντος, το κυρίαρχο ζήτημα της ελληνικής αγοράς ενέργειας είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. Στην Ιταλία, πώς επιτεύχθηκε ο εκσυγχρονισμός της Enel;
– Στην Ιταλία, η Enel μπόρεσε να μεταμορφωθεί από ένα εθνικό μονοπώλιο σε έναν παγκόσμιο παίκτη, ηγέτη της ενεργειακής μετάβασης, ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά του οργανισμού κοινής ωφελείας του μέλλοντος. Απανθρακοποίηση, ηλεκτροδότηση και ψηφιοποίηση: μέσω αυτών των τριών μοχλών η Enel αντιμετώπισε μια ισχυρή πορεία αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού. Ολα ξεκίνησαν με την απελευθέρωση της αγοράς και την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η οποία την ανάγκασε να εκσυγχρονιστεί και να βρει ευκαιρίες ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αποφασιστική διαδικασία απανθρακοποίησης άρχισε στα τέλη του 2008, με τη δημιουργία της Enel Green Power (EGP). Μέσα σε μερικά μόλις χρόνια, η EGP έχει καταστεί ηγετικός παγκόσμιος παίκτης για την ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με παρουσία σε 29 χώρες σε πέντε ηπείρους, από την Ευρώπη στην αμερικανική ήπειρο, από την Αφρική μέχρι την Ασία και την Ωκεανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή