Ανοδος για έκτη κατά σειράν συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Ανοδος για έκτη κατά σειράν συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε το ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κρατάει έξι συνεδριάσεις, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέρριψε το φετινό του ρεκόρ και βρέθηκε σε νέα υψηλά έτους, έστω και αν η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. Το σημαντικό, ωστόσο, σημείο είναι πως όλα αυτά ακολουθήθηκαν από σημαντική άνοδο του τζίρου που θυμίζουν μέρες του ράλι της αγοράς και της έντασης του ενδιαφέροντος των διεθνών χαρτοφυλακίων.

Οι καταλύτες που θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη ξανά προς τις 900 μονάδες και στα υψηλά έτους είναι «εδώ», όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ενώ ένα θετικό… νεύμα από τη S&P στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιήσει πολλά από τα χαρτοφυλάκια που το τελευταίο διάστημα είχαν επιλέξει να κρατήσουν στάση αναμονής προς το Χ.Α. Τα μηνύματα, άλλωστε, από την αγορά ομολόγων είναι άκρως θετικά, με τις αποδόσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να καταγράφουν νέα ρεκόρ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 873,50 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 83,49 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,57%, στις 2.168,85 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξεως του 1,49% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 1.246,28 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+3,14%) και Βιοχάλκο (+2,30%), ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil και Μυτηλιναίος. Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκαν ο ΟΠΑΠ (-1,62%) και ο ΟΤΕ (-1,10%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 847,63 μονάδες, επίπεδα τα οποία αποτελούν νέα υψηλά έτους. Ετσι, ουσιαστικά κάλυψε όλο το χαμένο έδαφος των τελευταίων 3,5 μηνών και επέστρεψε εκεί περίπου που είχε… αφήσει το ράλι, στις παραμονές των γενικών εκλογών. Η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 1,42%, η Πειραιώς στο +0,46%, η Eurobank σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,22%, ενώ άλμα της τάξεως του 3,64% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα η οποία και έκλεισε σε νέα υψηλά έτους στα 2,8780 ευρώ.

Το περιβάλλον συνεχίζει να είναι υποστηρικτικό για το Χ.Α., όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Σχετικά με τις πιθανές αναβαθμίσεις, αν και θετικές για την ανοδική ορμή, το επίπεδο που αποτελεί «game changer» για το Χ.Α. είναι η επενδυτική βαθμίδα.

Η κατάκτηση αυτής θα εξαρτηθεί από μια πολυδιάστατη βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν θα είναι εύκολο σε περίπτωση επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και γι’ αυτό απαιτούνται εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα ξεκλειδώσουν επενδύσεις και επιχειρηματικότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή