Περιορισμένο το εύρος της αναθεώρησης του Συντάγματος

Περιορισμένο το εύρος της αναθεώρησης του Συντάγματος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις εντάσεις, ειδικώς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που πυροδοτεί η τρέχουσα συγκυρία να είναι αισθητές στην Ολομέλεια της Βουλής, άρχισε χθες η τελική φάση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η χθεσινή συζήτηση ήταν επί της αρχής, θα ακολουθήσουν έως και την Παρασκευή συνεδριάσεις σε θεματικές ενότητες, ενώ η κορύφωση θα έλθει την ερχόμενη Δευτέρα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία.

Κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης, παρών ήταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ συζητήθηκε και σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η σημασία που αποδίδει η Κ.Ο. της Ν.Δ. στη συζήτηση αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα, αντίθετα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν παρέστη», σχολίαζαν κύκλοι της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αρνητικά, πάντως, σχολιάστηκε και η επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών να απουσιάζει από την αίθουσα, την ώρα των ομιλιών που συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα από το σύνολο των χθεσινών τοποθετήσεων: πρώτον, άπαντες με διαφορετική επιχειρηματολογία, και με επίρριψη ευθυνών στους πολιτικούς αντιπάλους, υπογραμμίζουν ότι οι προωθούμενες αλλαγές δεν είναι όσες θα έπρεπε να δρομολογηθούν για να αντιμετωπιστούν είτε ώριμα ζητήματα είτε σύγχρονες ανάγκες. Αλλαγές –που θα επέτρεπαν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ή και τη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου– αναφέρθηκαν τόσο από την πλειοψηφία όσο και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ως παραδείγματα «χαμένης ευκαιρίας». Δεύτερον, και στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σαφή προσπάθεια να αναδειχθούν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές έναντι της Ν.Δ., υπεραμύνεται των προτάσεών του, που όπως σημειώνεται, αποτελούν «προτάσεις προόδου». Σε αυτό το πλαίσιο, στο σύνολό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξαν επιθετική ρητορική, η οποία «τραυμάτισε» το κλίμα συναίνεσης το οποίο, όπως όλοι υποστηρίζουν, είναι αναγκαίο για διαδικασίες σχετικές με τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προσπάθεια της πλειοψηφίας «να συνταγματοποιήσει τον νεοφιλελευθερισμό», καταλόγισε στη Ν.Δ. «αντίληψη τακτικισμού, ακραίας πολιτικής υποκρισίας στην αναθεωρητική διαδικασία», «αντίληψη παιγνίου και λογική όχι θεσμικής σοβαρότητας», καθώς και υποβολή προτάσεων «πολιτικά παραπλανητικών και αντισυνταγματικών». Ενδεικτική των διαθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η φράση του κ. Δ. Τζανακόπουλου: «Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να υποβιβαστεί σε μία ωδή στη συναίνεση».

Σε εντελώς διαφορετικούς τόνους λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να είναι πιο γενναίο ως προς τις προωθούμενες αλλαγές: «Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να αντισταθεί σε μια σειρά προκαταλήψεις που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία των πολιτών, σχετικά με τη φθορά των θεσμών από την οικονομική κρίση». Συζητήθηκε επίσης το γεγονός ότι ο επίσης βουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της επιτροπής αναθεώρησης Ευρ. Στυλιανίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας της πλειοψηφίας στην πρόταση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία: «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και στη συζήτηση που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, στο οποίο, εξ όσων γνωρίζω, οι δύο πολιτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχετε συμφωνήσει». Θετικά επ’ αυτού εκφράστηκε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι εκπρόσωποι-αγορητές των μικρότερων κομμάτων υπεραμύνθηκαν των προτάσεων που έχουν κάνει και οι οποίες έχουν απορριφθεί, και επιχείρησαν να αναδείξουν τη διάθεσή τους να συμβάλουν σε συναινέσεις, όπου αυτές μπορούν να επιτευχθούν. Η σημερινή συζήτηση αφορά τις δύο πρώτες, από τις συνολικά πέντε, θεματικές ενότητες, κυρίως τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, τη θρησκευτική ελευθερία, τον όρκο και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή