Τριαντάφυλλα ή ξύλο;

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι παράδοξο αυτό που διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες, ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας προσαρμόζεται στην κυβερνητική πολιτική. Κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει τίποτα από τα δύο: ούτε ανοχή και στραβά μάτια στους μπαχαλάκηδες και εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών της Αθήνας στους εμπόρους ναρκωτικών και στην ανομία, ούτε όμως και εκδικητικότητα και υπερβάσεις καθήκοντος. Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγνώρισε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι υπήρξε «υπέρμετρη δράση της αστυνομίας μετά το σπάσιμο της αλυσίδας» στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ, δίνοντας δίκιο στην προκάτοχο του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Ναι, το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει το κράτος, το συμφωνήσαμε, πάμε παρακάτω. Οταν όμως αυτή ασκείται αδιακρίτως, παράλογα, εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών, τότε κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει. Τις πρώτες μέρες που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε συγκαλέσει σύσκεψη για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, διαβεβαιώνοντας την κοινή γνώμη ότι «η αστυνομία υπάρχει για να προστατεύει τους πολίτες και πρωτίστως προστατεύει τα δικαιώματά τους». Είναι σημαντική αυτή η διακήρυξη, ειδικά όταν διατυπώνεται από ένα προερχόμενο από την Κεντροαριστερά υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Υπονοεί ότι η αίσθηση ασφάλειας είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο της συντηρητικής παράταξης που φαντασιώνεται μία αστυνομία που δέρνει ανελέητα. Το ξύλο, αντίθετα με όσα κυνικά μας εξηγούσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, δεν είναι «στοιχείο αναγκαστικότητας». Το αντίθετο. Αποστολή της αστυνομίας είναι να εγγυάται πως και οι νέοι άνθρωποι μπορούν να διαμαρτύρονται ελεύθερα και ειρηνικά, χωρίς να κινδυνεύουν να φάνε καμία ανάποδη και οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους και οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτής της χώρας να αισθάνονται ασφαλείς παντού, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε γκέτο ή άβατου.

Κάτι ακόμη: στα ερασιτεχνικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα περισσότερα θύματα της αναίτιας αστυνομικής βίας είναι γυναίκες, φοιτήτριες ή περαστικές. Την προσεχή Δευτέρα είναι η μέρα για την εξάλειψη της βίας εις βάρος των γυναικών. Πρόσφατα, η ελληνική αστυνομία εγκαινίασε εκστρατεία για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επιμορφώνει το προσωπικό της προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών καταγγελιών. Καλό θα ήταν να υπάρχει κάποια συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων και μάλιστα ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, η Αριστερά ή η Δεξιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή