Σε Αντ. Γκουτέρες, Συμβούλιο Ασφαλείας οι ελληνικές θέσεις

Σε Αντ. Γκουτέρες, Συμβούλιο Ασφαλείας οι ελληνικές θέσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, φέρνει η Αθήνα τη Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη με δύο επιστολές που κατατέθηκαν, χθες, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό, και οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύουν τόσο την ελληνική θέση για τη συμφωνία που η Αθήνα θεωρεί «άκυρη», όσο και τις επιπτώσεις αυτής για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως έγραψε η «Κ» της Κυριακής, αναμένεται να αποτυπώνεται η ελληνική θέση για τη συμφωνία και τη μη αναγνώρισή της μαζί με τη νομική τεκμηρίωση της ελληνικής πλευράς, αλλά και το αίτημα προς τον κ. Γκουτέρες να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη η «άκυρη» συμφωνία. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν αυτονόητη, τόσο για να καταγραφούν με σαφήνεια οι ελληνικές θέσεις όσο και προκειμένου αυτό να γίνει πριν η Τουρκία προχωρήσει σε κινήσεις νομικής κατοχύρωσης της συμφωνίας στα Ηνωμένα Εθνη. Η δεύτερη επιστολή της Αθήνας, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας –προεδρεύουσα χώρα αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ– θέτει το ζήτημα και σε άλλη βάση, η οποία, άλλωστε, αντανακλάται και από το ίδιο το όργανο στο οποίο απευθύνεται, καθώς αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να θέτει τη συμφωνία με όρους κινδύνων για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και να ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιληφθεί.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκό πλαίσιο απάντησης στις τουρκικές ενέργειες, ενώ στο εσωτερικό η κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους για τα ελληνοτουρκικά. «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο απάντησης στην Τουρκία θα ενισχύεται συνεχώς όσο οι γείτονες προκαλούν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι «ο διπλωματικός αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Σε αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών». Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, αναμένει καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι στα δύο προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ενδεικτικό της στόχευσης της Αθήνας να σταλούν μεν αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα η ρητορική να μη δείχνει συγκρουσιακή, είναι, ότι, ερωτηθείς ο κ. Πέτσας ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στις επίμαχες περιοχές που αποτυπώνονται στη συμφωνία με τη Λιβύη, αρκέστηκε να απαντήσει πως «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, απάντησε ότι η ελληνική πλευρά σχεδιάζει, ώστε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή