«Εδειξε» Τσίπρα ο Ιω. Αγγελής

«Εδειξε» Τσίπρα ο Ιω. Αγγελής

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «βρώμικη υπόθεση με πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις» έκανε λόγο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελής μιλώντας με δημοσιογράφους χθες το βράδυ στη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της κατάθεσής του στην Προανακριτική που έχει συσταθεί για υποθέσεις σχετικές με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Νωρίτερα, εντός της συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Αγγελής φέρεται να «έδειξε» τον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ως γνώστη όλης της υπόθεσης, καθώς και για τους χειρισμούς –ειδικώς έναντι των πολιτικών προσώπων που ήταν αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες φέρουν τον κ. Αγγελή αρχικώς να λέει ότι, βλέποντας το λάθος των χειρισμών της κυρίας Τουλουπάκη, είχε ζητήσει από την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου την αντικατάστασή της. Η κ. Παπασπύρου φέρεται να του απάντησε ότι, αντί ο πρωθυπουργός να διώξει την Τουλουπάκη, θα διώξει τον «Ρασπούτιν» στον επόμενο ανασχηματισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Αγγελής φέρεται να σημείωσε ότι η αντικατάσταση της κυρίας Τουλουπάκη είχε τεθεί ως ζήτημα στον κ. Τσίπρα και πως ο τότε πρωθυπουργός δεν το έκανε, καθώς υπήρχαν εντός της κυβέρνησης δύο γραμμές: Από τη μία του «Ρασπούτιν», που έλεγε ότι με αυτή την τακτική, της στήριξης δηλαδή της κυρίας Τουλουπάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα κέρδιζε 3%. Από την άλλη, ήταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, ο οποίος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί εξαιτίας αυτών των χειρισμών.

Σε αρκετές ερωτήσεις βουλευτών-μελών της επιτροπής, πάντως, ο κ. Αγγελής λέγεται πως απέφυγε να πει το όνομα του τότε κυβερνητικού αξιωματούχου που του είχε αποδοθεί το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν». Μάλιστα, αν και φέρεται να είπε πως φοβάται να πει το όνομα, σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες πως το πρόσωπο αυτό έχει το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Ν.Δ. Λίγο αργότερα, στην προαναφερθείσα συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Αγγελής είπε μεταξύ άλλων: «Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από εμένα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Δημητρίου. Καλέστε κι εκείνη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου να σας να το πουν. Και να ’ρθω εγώ να το επιβεβαιώσω». Σε άλλες στιγμές της κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι, πρώτον, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε ενημερώσει και τους δύο –τότε– υπουργούς Δικαιοσύνης Κοντονή και Καλογήρου πως από τις αμερικανικές έρευνες δεν προκύπτει ευθύνη πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Δεύτερον, ότι Αμερικανοί επιτελείς του FBI σε συνάντηση στη Βιέννη μίλησαν γενικώς για ένα λογαριασμό πολιτικού στην Ελβετία, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό είναι που φέρεται να είπε πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρασχεθούν στοιχεία, επειδή –όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες– η κυρία Τουλουπάκη είχε σταματήσει το αίτημα για δικαστική συνδρομή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια πηγή από το FBI του είχε πει πως δεν υπάρχει θέμα ευθυνών πολιτικών προσώπων. Τούτων δοθέντων, πηγές προσκείμενες στη Ν.Δ. υποστήριζαν ότι και από αυτό το πρώτο μέρος της κατάθεσης Αγγελή «δένει» η υπόθεση για τον ρόλο του «Ρασπούτιν». Στον αντίποδα, πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι «η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση Αγγελή, όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της Ν.Δ. περί σκευωρίας, γίνεται μπούμερανγκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή