«Οταν δεν φταίει κανείς, φταίνε όλοι»

«Οταν δεν φταίει κανείς, φταίνε όλοι»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 18 Δεκεμβρίου, μέλη του Κινήματος Πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων είχαν κατέβει στο λιμάνι και είχαν εμποδίσει να αποβιβαστούν οι μπετονιέρες που θα έστηναν τα υπόβαθρα των ανεμογεννητριών στο νησί τους. Σε κείμενο που δημοσίευσαν στη σελίδα τους στο Facebook, αναφέρουν: «Τολμάμε για να παραμείνει το νησί μας αναλλοίωτο για τις επόμενες γενιές. Τολμάμε για να μη μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης, παρωχημένης τεχνολογίας και ελάχιστων ξένων οικονομικών συμφερόντων…»

Στις 18 Δεκεμβρίου, η Αυστραλία ήδη καιγόταν. Η περίοδος των μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα ξεκινά συνήθως τον Ιανουάριο, όμως αυτή τη φορά ξεκίνησε τρεις ολόκληρους μήνες νωρίτερα. Οπως είπε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ 100,3, η καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. «Οι εκτάσεις που έχουν καεί είναι πιο πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν στη Σιβηρία και στον Αμαζόνιο μαζί, οι οποίες ήταν από τις πιο μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έχουμε δει στον πλανήτη». Το φαινόμενο αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. «Οι συνθήκες ξηρασίας (σ.σ.: που επικρατούσαν στην Αυστραλία) έχουν άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι κύκλοι είναι αυτοτροφοδοτούμενοι, η ξηρασία δημιουργεί τις συνθήκες για πυρκαγιές, οι πυρκαγιές δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη καταστρέφοντας αποταμιευτήρες διοξειδίου του άνθρακα, τα δάση, άρα επιτείνουν την κλιματική κρίση κ.ο.κ.». Στην Ελλάδα παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τις εικόνες από την Αυστραλία. «Την ίδια στιγμή, πανηγυρίζουμε για την υπογραφή της συμφωνίας για αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία», συνέχισε ο κ. Χαραλαμπίδης. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε τη σύνδεση. Η κλιματική κρίση δεν γίνεται από μόνη της. Δεν είναι κατάρα από τον Θεό. Είναι ανθρώπινη βλακεία και απληστία σχετικά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει άμεση σχέση με αυτό που γίνεται στην Αυστραλία».

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτόν τον παγκόσμιο γρίφο. Δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι «πρόβλημα» της Αυστραλίας, όπως δεν είναι πρόβλημα της Τήνου ή των Αγράφων (άλλη μια περιοχή που δεν επιθυμεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών). Οπως όμως λέει ο Πάπας Φραγκίσκος στους «Δύο Πάπες» (Netflix), «όταν δεν φταίει κανείς, φταίμε όλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή