Ταυτοποίηση οκτώ ατόμων για καταλήψεις στο Κουκάκι

Ταυτοποίηση οκτώ ατόμων για καταλήψεις στο Κουκάκι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της αστυνομίας για δακτυλικά αποτυπώματα σε σταθερά και κινητά αντικείμενα των τριών καταλήψεων στο Κουκάκι. Πρόκειται για τα κτίρια στις οδούς Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλη, που εκκενώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. κατά την επιχείρηση της 18ης Δεκεμβρίου 2019. Ταυτοποιήθηκαν συνολικά 8 άτομα, τα οποία έδιναν το «παρών» στα τρία κατειλημμένα κτίρια της περιοχής. Από αυτά, δύο συνελήφθησαν εκ νέου το Σάββατο μετά τη νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., που ακολούθησε την ανακατάληψη του κτιρίου της οδού Ματρόζου από αναρχικό. Πρόκειται για έναν γνωστό αντιεξουσιαστή στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του συντονιστή των καταλήψεων του Κουκακίου, καθώς και την ανήλικη κόρη γνωστού ηθοποιού της τηλεόρασης. Στους ταυτοποιημένους δεν συγκαταλέγονται οι δύο γιοι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, που μένουν ακριβώς δίπλα στην κατάληψη της Ματρόζου και το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου συνελήφθησαν για συμμετοχή στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών της ΕΚΑΜ.

Στην ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επισημαίνει ότι τα άτομα που μετείχαν στις καταλήψεις, σε χρόνο προγενέστερο των επιχειρήσεων εκκένωσης είχαν φροντίσει να καθαρίσουν το εσωτερικό τους από δακτυλικά αποτυπώματα. «Στους χώρους των κτιρίων που καλύπτουν εκατοντάδες τετραγωνικών μέτρων ανευρέθησαν μόνο 10 αποτυπώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι αστυνομικοί μάλιστα υπενθυμίζουν ότι κατά την επιχείρηση της 18ης Δεκεμβρίου στην κατάληψη της οδού Αρβάλη είχε βρεθεί έντυπο με οδηγίες προς καταληψίες που προέτρεπε να εξαφανίσουν κάθε ίχνος της παρουσίας τους στα κτίρια και να φορούν γάντια στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών. «Σε 5 φορητούς υπολογιστές υπήρχε μόνον ένα αποτύπωμα σε μία οθόνη και κανένα στα πληκτρολόγια ή στην εξωτερική επιφάνεια (…) σε 14 πυροσβεστήρες που είχαν εκσφενδονισθεί κατά των αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκε ένα μόνον αποτύπωμα!» γράφει η ανακοίνωση. Θα ακολουθήσει έρευνα για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση DNA επί των πειστηρίων.

Χθες, οι συνολικά 21 συλληφθέντες στα επεισόδια που ακολούθησαν την ανακατάληψη των κτιρίων στις οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Εις βάρος των πέντε που πήραν μέρος στις on camera επιθέσεις κατά αστυνομικών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι εξ αυτών, η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας σχημάτισε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 310 του Ποινικού Κώδικα, ήτοι πρόκληση βαριάς, σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Με τη σειρά του ο αρμόδιος εισαγγελέας ενεργοποίησε το εδάφιο του άρθρου που προβλέπει την άσκηση δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος. Νομικοί κύκλοι, εξάλλου, επεσήμαναν χθες ότι ελλείψει ιατροδικαστικών εκθέσεων θα ήταν παρακινδυνευμένο να γίνει χαρακτηρισμός του αδικήματος (π.χ. απλή, βαριά ή επικίνδυνη σωματική βλάβη). Παρ’ όλα αυτά, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών αντέδρασαν ζητώντας την αυστηρότερη δίωξη των κατηγορουμένων για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Για όσους συνελήφθησαν στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου και για συμμετοχή στα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα στα στενά του Κουκακίου σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες. Ολοι οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στο αυτόφωρο, ωστόσο οι δίκες αναβλήθηκαν για τις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή