Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο παρά τις θετικές εξελίξεις

Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο παρά τις θετικές εξελίξεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφυλακτικότητα και μικρά κέρδη κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και τα νέα ρεκόρ στη Γουόλ Στριτ, χωρίς να μπορέσει για άλλη μια φορά να κεφαλαιοποιήσει τους πολύ σημαντικούς εγχώριους καταλύτες. Το νέο «ορόσημο» που σημειώθηκε στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1%, καθώς και η νέα έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές με τίτλο Tier II, τα οποία και υπογραμμίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τα ελληνικά assets και την Ελλάδα ειδικότερα, δεν «ακούμπησαν» το Χ.Α., που, αντί να διευρύνει, τελικά περιόρισε τα κέρδη του. Παράλληλα, ούτε η νέα μείωση των short θέσεων των funds στις ελληνικές τράπεζες ούτε οι νέες θετικές εκθέσεις για τις προοπτικές του Χ.Α. φάνηκαν αρκετά για να διατηρήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 920 μονάδες, οδηγώντας σε κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 917,56 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 922,33 μονάδες (+0,58%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,23% στις 2.301,65 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 1.287,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,48% στις 839,96 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε στο +2,60%, η Τράπεζα Πειραιώς στο +1,27%, η Εθνική Τράπεζα στο +0,92%, ενώ στο +0,63% έκλεισε η Eurobank, με το short fund Oceanwood να συνεχίζει να περιορίζει τις αρνητικές καθαρές θέσεις του στη μετοχή της συστημικής τράπεζας, οι οποίες διαμορφώνονται πλέον στο 0,62%, από 0,75% όπου τις διατηρούσε από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η εγχώρια αγορά φαίνεται να καθυστερεί σε σχέση με τις ξένες αγορές, αν και κινήθηκε αντίστοιχα στην πτώση που προηγήθηκε, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ. «Ο τζίρος είναι αυτός που υστερεί σημαντικά, ενώ στο μηνιαίο γράφημα του τραπεζικού δείκτη παρατηρούμε ότι από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση μέχρι και σήμερα δεν έχει μπορέσει να περάσει το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της αγοράς», όπως υπογραμμίζει.

Πάντως, η Euroxx εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών φέτος, καθώς επισημαίνει ότι το έδαφος στο Χ.Α. είναι έτοιμο για να σημειωθεί άλλη μια χρονιά πολύ ισχυρών αποδόσεων.

Οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2020 είναι, όπως τονίζει, οι εξής: η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%, αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη δραστική μείωση των ΝΡΕs και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή