Περιορισμένη άνοδος κατά 0,22% στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος κατά 0,22% στο Χρηματιστήριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη και τέσσερις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις και δεν δείχνει καμία διάθεση να κινηθεί χαμηλότερα της στήριξης των 900 μονάδων, ωστόσο δεν δείχνει παράλληλα και ιδιαίτερη αποφασιστικότητα να κινηθεί προς τα πρόσφατα υψηλά πενταετίας των 950 μονάδων. «Κλειδί» στο να επιτευχθεί μια τέτοια κίνηση αποτελεί ο τραπεζικός δείκτης και η ενίσχυση της (καθαρής, εκτός πακέτων) συναλλακτικής δραστηριότητας σε επίπεδα πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Το θετικό πάντως σε όλη την υπόθεση είναι ότι οι ενδοσυνεδριακές πιέσεις τείνουν να απορροφούνται έστω και αν η συνολική εικόνα της εγχώριας αγοράς μετοχών δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτή των ομολόγων, τα οποία καταρρίπτουν ολοένα και νέα ρεκόρ. Την Παρασκευή σημαντικό στήριγμα στον Γενικό Δείκτη έδωσαν επιλεγμένα blue chips όπως ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Βιοχάλκο και Fourlis.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 922,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 110,92 εκατ. ευρώ, με τον… μισό να οφείλεται στο μεγάλο πακέτο 66,9 εκατ. τεμαχίων ή του 1,8% που διακινήθηκε στη Eurobank, στην τιμή των 0,79 ευρώ, και συνολικής αξίας 53,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 2.320,78 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,13% στις 1.278,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 831,96 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +1,89%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,04%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,13% και την Alpha Bank στο -0,55%

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,55%. Η έως τώρα συμπεριφορά της αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση, καθώς η πτωτική δυναμική έχει αποτραπεί και οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μαζεύονται σχετικά εύκολα στο τέλος, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξομαλύνει περαιτέρω τις διακυμάνσεις και να κρατήσει την απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης (τη στήριξη των 900 μονάδων), όπως εκτιμά. Οι τζίροι αν και έχουν ενισχυθεί δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας ισχυρής ανοδικής δυναμικής και επομένως η γνωστή πλάγια κίνηση θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του βήματος της αγοράς, όπως καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή