ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατόψωμο φόρμας χωρίς μαγιά

Μαρία Αργύρη

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ψωμιά, Κέικ, Σοκολάτα, Γλυκά, Ζάχαρη και Αλεύρι

Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 45΄

Υλικά (για 14 φέτες)
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, κοσκινισμένο
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 5 κουτ. σούπας κακάο, κοσκινισμένο  
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη  
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο και χλιαρό + λίγο για τη φόρμα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου


Διαδικασία

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο μικρές φόρμες του κέικ (ή μία μεγάλη μακρόστενη) και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε στο μείγμα του βούτυρου τα αναμεμειγμένα στερεά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αδειάζουμε το μείγμα του ψωμιού στη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω).

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Εφόσον η λάμα βγει καθαρή, βγάζουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε το σοκολατόψωμο να σταθεί για λίγο και το ξεφορμάρουμε.

Μυστικά

  • Οσο πιο καλής ποιότητας κακάο επιλέξουμε, τόσο πιο πιο νόστιμο θα γίνει το σοκολατόψωμο.
  • Το μείγμα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, ίσα να μπερδευτούν τα υλικά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ