Αμεσα η πρώτη συνέντευξη για το άσυλο

Αμεσα η πρώτη συνέντευξη για το άσυλο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι «παλιοί» να περιμένουν ακόμα για την πρώτη τους συνέντευξη, οι νεοεισερχόμενοι αιτούντες άσυλο όμως στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, εκείνοι δηλαδή που έχουν «καταλάβει» όλη την αριστερή εξωτερική πλευρά του καταυλισμού, έχουν περάσει από την πρώτη τους συνέντευξη για το άσυλο, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Ας σημειωθεί ότι ακόμα και αν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταση του προσφυγικού και οι πληροφορίες διαχέονται ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και είναι προσβάσιμες για εκείνους που αποφασίζουν να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, οι διακινητές συνεχίζουν να υπόσχονται τη γη της επαγγελίας. Χίλια δολάρια το άτομο έδωσε για την τριμελή οικογένειά του στους διακινητές, προκειμένου να περάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο, ο κ. Αχμάτ Ναβίτ από το Αφγανιστάν. «Αν ήξερα πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι με τη βάρκα δεν θα το έκανα», λέει στην «Κ». Βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στη Μόρια και έχει ήδη περάσει από τον πρώτο βαθμό συνέντευξης ασύλου. Περί τα 1.100 δολάρια το άτομο έδωσε στους διακινητές ο κ. Μαχάτ από το Αφγανιστάν για τον ίδιο, τη μητέρα του και τη μικρή αδερφή του. Και ενώ του υποσχέθηκαν μια μεγάλη βάρκα για το ταξίδι στη Λέσβο από την Τουρκία, ο ίδιος αντίκρισε μια μικρή πλαστική για 13 άτομα και μπήκαν με την απειλή όπλου πάνω από 50. Βρίσκονται ενάμιση μήνα στον ελαιώνα και έχουν περάσει από την πρώτη συνέντευξη.

Την Τρίτη έφτασαν 44 αιτούντες άσυλο με δύο βάρκες στο ΚΥΤ Μόριας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, στο ΚΥΤ παραμένουν 19.488 πρόσφυγες και μετανάστες, 5.000 από τους οποίους μέσα στον καταυλισμό και οι υπόλοιποι 15.000 σε σκηνές και παραπήγματα περιμετρικά του ΚΥΤ, σε ελαιώνες που έχουν νοικιαστεί και σε χωράφια ιδιωτών που έχουν καταπατηθεί, ανάμεσα σε δέντρα που έχουν πετσοκοπεί για να γίνουν προσάναμμα τη νύχτα.

Το 78% των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Μόρια είναι Αφγανοί, το 9% Σύροι, και το 4% Σομαλοί σε σύνολο 30 εθνικοτήτων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έχουν επιστραφεί από το ΚΥΤ της Μόριας στην Τουρκία, με το πρόγραμμα επανεισδοχής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, 36 άτομα και 26 έχουν επαναπατριστεί μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Για τους νεοεισερχόμενους που βρίσκονται στα αριστερά, δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε θέρμανση. «Μα δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μία ολόκληρη πόλη άμεσα», σχολίασε στην «Κ» ο αναπληρωτής διοικητής Δημήτρης Βαφέας. Ας σημειωθεί ότι έχει μπει μία γεννήτρια και αναμένονται άλλες δύο. Στην ίδια, αριστερή πλευρά των σκηνών και των παραπηγμάτων που εκτείνεται όσο το ΚΥΤ υποδέχεται νέες ροές ανθρώπων, δεν υπάρχει καμία τουαλέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή