Ποδόσφαιρο: Εκκίνηση με θαυμαστικό, αυλαία με ερωτηματικό

Ποδόσφαιρο: Εκκίνηση με θαυμαστικό, αυλαία με ερωτηματικό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτάθλημα που ξεκίνησε με θαυμαστικό, μπαίνει στην τελική ευθεία του με… αστερίσκους, χτυπημένο από την έντονη τοξικότητα που γεννά εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το περασμένο καλοκαίρι, η ανανεωμένη Σούπερ Λιγκ 1 ξεκίνησε με πλούσιες υποσχέσεις. Οι τρεις διαφορετικοί πρωταθλητές τα τελευταία τρία χρόνια έδιναν την αίσθηση ενός πολύ ανταγωνιστικού μαραθωνίου, πολύ διαφορετικού από εκείνους της προηγούμενης εικοσαετίας όπου τις περισσότερες φορές γνωρίζαμε τον πρωταθλητή από την αφετηρία. Η αίσθηση για ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό ενισχύθηκε και από το νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Λιγότερες ομάδες και περισσότερα ντέρμπι, μιας και τα πλέι οφ εξελίχθηκαν σε ένα μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών ανάμεσα στους κορυφαίους, κρίνοντας και τον τίτλο του πρωταθλητή εκτός από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Από νωρίς φάνηκε ότι η κούρσα για τον τίτλο θα ήταν υπόθεση μόνο δύο ομάδων, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Αρης έμειναν πίσω και η εικόνα στην κορυφή μέχρι τις τελευταίες στροφές της διαδρομής έδειχνε ότι το φινάλε θα είναι συναρπαστικό. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός βάδιζαν χέρι χέρι, πότε με τον έναν μπροστά, πότε με τον άλλο, με πολύ μικρές διαφορές που άφηναν τα πάντα ανοικτά. Ολα αυτά μέχρι να προκύψει η καταγγελία του Ολυμπιακού περί πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Ηταν μια κανονιά που τράνταξε συθέμελα το πρωτάθλημα και ουσιαστικά έκρινε τη μάχη του τίτλου προτού προκύψει η τιμωρία του περυσινού νταμπλούχου με μείον 7 βαθμούς.

Πολύ πριν από την απόφαση του αθλητικού δικαστή που ουσιαστικά αποδέχθηκε την ετυμηγορία της ΕΕΑ χωρίς να κρίνει επί της ουσίας την υπόθεση, ο ΠΑΟΚ είχε δείξει ότι αδυνατούσε ως οργανισμός να διαχειριστεί την πρόσθετη πίεση που έφεραν οι δικαστικές εξελίξεις. Η άλλοτε στιβαρή ομάδα που κατέκτησε πέρυσι αήττητη το πρωτάθλημα, έγινε ξαφνικά φτερό στον άνεμο. Εχασε το μυαλό της και μαζί όλο το μέταλλο που της έδωσε τα τελευταία τρία χρόνια τέσσερις μαζεμένους τίτλους, επίτευγμα που δεν είχε χαρεί ποτέ ξανά στην ιστορία της. Ο Ολυμπιακός πήρε ένα ανέλπιστο, αλλά καθαρό προβάδισμα επτά βαθμών στο φινάλε της περιόδου, με την ψαλίδα της διαφοράς να ανοίγει τελικά στους 14 β. μετά την τιμωρία του ΠΑΟΚ.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες προκάλεσαν την αναβολή της έναρξης των πλέι οφ κατά μία εβδομάδα και την επικύρωση της βαθμολογίας με αστερίσκους. Η απόφαση της τιμωρίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης με αφαίρεση 7 και 12 βαθμών αντίστοιχα, ήταν πρωτόδικη. Η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό, γι’ αυτό και μπήκαν οι αστερίσκοι. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη συνέχεια, είτε αλλάξει η πρωτόδικη ποινή είτε όχι, καθώς όσοι θίγονται άμεσα ή έμμεσα, θεωρείται δεδομένο ότι θα προσφύγουν στο CAS.

Η υπόθεση δεν αγγίζει μόνο τα ψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα, αλλά και τα χαμηλότερα. Υπάρχουν αρκετές ομάδες που επιθυμούν τον υποβιβασμό τουλάχιστον της Ξάνθης ώστε να αποκτήσουν την ευκαιρία να αγωνιστούν αυτές στη Σούπερ Λιγκ 1 την επόμενη περίοδο, γι’ αυτό και οι αστερίσκοι θα αναβοσβήνουν για καιρό ακόμα, πολύ πιθανώς και μετά το τέλος των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Οπως στα παιχνίδια δηλαδή που μπαίνει ένα γκολ αλλά κάποιοι περιμένουν την ετυμηγορία του VAR για να δουν αν βιάστηκαν να πανηγυρίσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή