Ανεπαρκή θεωρεί τα μέτρα η Κουμουνδούρου

Ανεπαρκή θεωρεί τα μέτρα η Κουμουνδούρου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αφού θεωρούν πως τα μέτρα που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο είναι ανεπαρκή, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και απλώς οδηγούν στην καθυστέρηση της χρεοκοπίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είχαν αποφασίσει να μην ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε σχέση με τις αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας που πήρε η κυβέρνηση, αν και δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους πως σε πολλές περιπτώσεις ο πρωθυπουργός κινήθηκε με επικοινωνιακούς όρους.

Στο πεδίο της οικονομίας, όμως, κρατούν από την αρχή σκληρή στάση προς το Μαξίμου, με τον Αλέξη Χαρίτση να τονίζει πως «η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις της νέας κρίσης».

Ειδικό επίδομα

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως το ποσό των 800 ευρώ για 1,5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό για την κάλυψη των εργαζομένων και απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνουν να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, ενώ υποστηρίζουν πως απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, καθώς οι παραινέσεις για αποφυγή τους δεν επαρκούν.

Πάγια θέση του κόμματος είναι να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα και αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ατολμες χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε στην απαγόρευση των δυσμενών μεταβολών των συμβάσεων εργασίας.

Το αποθεματικό των 35 δισ.

«Κλειδί» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποθεματικό των 35 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε, όπως υποστηρίζουν, να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς να υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος.

Στην Κουμουνδούρου βάζουν το Μαξίμου στο «μικροσκόπιο», αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου. Στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός, θα παρακολουθούν καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν στην υγεία ή στους χώρους εργασίας, θα επισημαίνουν τις αδυναμίες του συστήματος και θα προτείνουν λύσεις.

Στο ΚΙΝΑΛ ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της προστασίας της α΄ κατοικίας και των ασθενέστερων δανειοληπτών, με τα στελέχη του να ζητούν από το Μαξίμου την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν επίσης για το γεγονός πως στο Eurogroup δεν αποφασίστηκε η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή