Τόνωσε το Χρηματιστήριο η ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ

Τόνωσε το Χρηματιστήριο η ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πανηγυρικό» ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο νέο QE που ξεκινάει με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που είχε προκαλέσει σε οικονομία και αγορές η πανδημία του κορωνοϊού. Οι ελληνικές μετοχές υπεραπέδωσαν των ευρωπαϊκών, σε μία συνεδρίαση η οποία είχε τα… πάνω και τα (λίγο πιο) κάτω της, καθώς στα μέσα της ημέρας τα κέρδη στον Γενικό Δείκτη, τα οποία στο άνοιγμα άγγιξαν σχεδόν το 10%, περιορίστηκαν σημαντικά έως και το 2% περίπου, ωστόσο η κινητοποίηση των αγοραστών λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street έδωσε και πάλι αέρα στα… πανιά του ράλι της Λεωφόρου Αθηνών, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη στο +7,8%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς μειώθηκε σχεδόν στο μισό από τα επίπεδα της Τετάρτης και κοντά στο 2%, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ως το… «ελληνικό QE».

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,79% στις 525,29 μονάδες, με τον τζίρο ωστόσο να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και 68,9 εκατ. ευρώ, κάτι που προβληματίζει τους εγχώριους αναλυτές, καθώς δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν ακόμα μακριά από την επιστροφή τους στο Χ.Α. και πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 8%, στις 1.270,18 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη της τάξης του 3,43% στις 728,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε μία σχετικά αδύναμη αντίδραση καταγράφοντας άνοδο 2,87% στις 290,80 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,02%, την Εθνική στο +2,71%, τη Eurobank στο +5,13% και την Πειραιώς στο +1,58%.

Από τα υπόλοιπα blue chips, ξεχώρισαν με διψήφια κέρδη οι ΔΕΗ (+28,41%), ΟΤΕ (+13,55%), Μυτιληναίος (+11,76%), Motor Oil (+15%), ΕΥΔΑΠ (+12,81%) και Titan (+16,15%).

«Κερδίσαμε μια μικρή μάχη και όχι τον πόλεμο», όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, σχολιάζοντας το χθεσινό ράλι στο Χ.Α., τονίζοντας πάντως ότι ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε νωχελικά. Η χθεσινή διακοπή στο βίαιο sell-off των τελευταίων ημερών, τόσο στο ελληνικό όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν αναμενόμενη, μετά τα οικονομικά μέτρα «Bazooka» από την ΕΚΤ. Σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων, για υποβοήθηση των βαριά πληττόμενων οικονομιών, γίνεται προσπάθεια η ασθενής παγκόσμια οικονομία να κρατηθεί σε καταστολή με «αναπνευστήρα απεριόριστης ρευστότητας».

Ομως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και για την ελληνική οικονομία και για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και κανείς δεν θα βγει αλώβητος από το διαφαινόμενο οικονομικό σοκ που βιώνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή