Πλατφόρμα δικτυώνει εθελοντές για τα αδέσποτα

Πλατφόρμα δικτυώνει εθελοντές για τα αδέσποτα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γινόμαστε μια ομάδα για τα ζωάκια! Με αυτό το σύνθημα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Dog’s Voice» δημιούργησε μια πλατφόρμα βοήθειας για φιλόζωους και εθελοντές, με όλες τις πληροφορίες για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, αλλά και τη δυνατότητα συντονισμού ώστε κανένα ζώο να μη μείνει χωρίς φροντίδα και τροφή στο διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στο covid19.dogsvoice.gr όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να παρέχουν βοήθεια και σίτιση σε ζώα εκτός του δήμου τους, αλλά και πώς να γίνουν εθελοντές ώστε να αναλάβουν τη φροντίδα των αδέσποτων της περιοχής τους.

Τα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έχουν μοιραία δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα στη φροντίδα αδέσποτων –αλλά και αρκετών δεσποζόμενων– ζώων. Οπως εξηγεί στην «Κ» η Ελενα Δέδε, εκ μέρους του Dog’s Voice, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η σίτιση αδέσποτων εκτός του δήμου όπου μένει ο κάθε εθελοντής, ορατός είναι ο κίνδυνος πολλά ζωάκια να μείνουν ακάλυπτα αυτόν τον καιρό. Μάλιστα, οι ανάγκες αυξάνονται. «Μην ξεχνάμε ότι με κλειστές τις ταβέρνες, πάρα πολλά ζώα έμειναν χωρίς τροφή. Σε πολλές περιοχές της χώρας τα αδέσποτα σιτίζονται με τέτοιους τρόπους».

Ενα επιπλέον κενό φροντίδας δημιουργήθηκε με τα ζώα που ζουν σε εξοχικά και σιτίζονται από τους κηδεμόνες τους τα Σαββατοκύριακα. «Κι όμως, πρόκειται για μεγάλο αριθμό ζώων. Για την ακρίβεια τα περισσότερα μηνύματα που λαμβάνει στο λοκντάουν το Dog’s Voice είναι από ανθρώπους που έχουν αφήσει το κατοικίδιό τους σε άλλο σπίτι από αυτό που ζουν, στο οποίο μπορεί να μην υπάρχει πρόσβαση από κάποιον άλλο ή να μην είναι καν ορατά από τον δρόμο».

Η νέα πλατφόρμα επιχειρεί, μέσω ειδικής φόρμας που συμπληρώνουν οι φιλόζωοι, να λύσει αυτά τα προβλήματα «ματσάροντας» όσους θέλουν να παρέχουν βοήθεια εκτός του δήμου τους με τους εθελοντές της συγκεκριμένης περιοχής. Ηδη, έχουν γίνει τα πρώτα 12 «ματσαρίσματα», με αποτέλεσμα να σιτιστούν ζωάκια από  εθελοντές.

Θυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά για τη σίτιση αδέσποτων στην περιοχή μας είναι απαραίτητη η χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τον δήμο. «Και εδώ παρατηρούνται κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα», λέει η κ. Δέδε, «καθώς πολλοί δήμοι υπολειτουργούν και είναι υποστελεχωμένοι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός». Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί δήμοι δίνουν βεβαιώσεις μόνο σε μέλη σωματείων, μολονότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση. Οπως τονίζει η ίδια, το ιδανικό για τους φιλόζωους θα ήταν η τροποποίηση της φόρμας Β, ώστε να προβλέπεται και η μετακίνηση για τη σίτιση αδέσποτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή