Ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο

Ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τρομακτική πίεση που ασκείται στον προϋπολογισμό εξαιτίας του κορωνοϊού στήνει σενάρια μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι άμεσα, αλλά στους επόμενους μήνες, αν η κρίση συνεχιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο Θέμα FM, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι σήμερα και ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».

Επί της ουσίας, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν δεν έχει μπει στο τραπέζι κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής και δεν θα μπει αν η κρίση κρατήσει άλλον ένα μήνα, αλλά, αν διαρκέσει 3-4 μήνες ή αν φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει πει πως η χώρα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως τον Ιούνιο, δεδομένο που όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των μέτρων.

Επίσης, πηγές επισημαίνουν πως στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρεται ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι το βάρος της κρίσης περνάει για άλλη μια φορά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του. Κάτι που προφανώς ενισχύει την προοπτική επιμερισμού του κόστους –μελλοντικά– και σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μαρτίου, ελπίζοντας ότι τα έσοδα δεν θα καταρρεύσουν και κάποιοι θα εκμεταλλευθούν την έκπτωση του 25% που δίνεται σε όσους εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρότι δικαιούνται αναστολή. Είναι βέβαιο, όμως, ότι ο Μάρτιος και –ακόμη περισσότερο– ο Απρίλιος θα είναι μήνες δημοσιονομικής εκτροπής. Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η εκτροπή και ως προς αυτό δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η Ιατρική δεν μπορεί να απαντήσει.

Ο κ. Σταϊκούρας τοποθέτησε, εξάλλου, το μέγεθος της προβλεπόμενης ύφεσης στο 3% για φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει 3 μήνες, έως τον Ιούνιο. Από κει και πέρα, δεν απέκλεισε δυσμενέστερα σενάρια. Οπως εξήγησε, το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος, ενώ υπάρχει και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ για ύφεση 8,7%.

Σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής εξαιτίας της αδυναμίας συμφωνίας για έκδοση κορωνο-ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε: «Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν, ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι προτεινόμενοι πόροι του ESM, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ και προτείνεται να διατεθούν ως προληπτικές πιστωτικές γραμμές (ECCL), με όρους, δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Πρόσθεσε, πάντως, πως η Ελλάδα έχει ακόμη ταμειακά διαθέσιμα, «δεν είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, που αναγκάστηκε, όταν βγήκε προχθές στις αγορές, να δανειστεί εσωτερικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή