Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής σε συνέχεια της συνταγματικής αναθεώρησης

Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής σε συνέχεια της συνταγματικής αναθεώρησης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής οι οποίες, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν, αποσκοπούν στην εναρμόνιση του με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 και ευρύτερα για την διασφάλιση της καλής νομοθέτησης, σχεδιάστηκαν και ψηφίστηκαν χθες κατά πλειοψηφία από την εθνική αντιπροσωπεία.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης, με τις αλλαγές αυτές προβλέπεται ότι η εκλογή των Ανεξάρτητων Αρχών, αντί να γίνεται με ομοφωνία ή με τα τέσσερα πέμπτα στη Διάσκεψη των Προέδρων, να γίνεται με τα τρία πέμπτα, «ώστε να μην μένουν ακέφαλες και να μην υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους, όπως έγινε στο παρελθόν με το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο». Επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως: «Οι εξεταστικές επιτροπές θα αποτελούν πλέον εργαλείο ισχυρού κοινοβουλευτικού ελέγχου όχι μόνο της μείζονος, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης», «Στο θέμα της παραγραφής ποινικού αδικήματος εξισώνεται ο υπουργός με τον απλό πολίτη».

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, υπάρχουν πρόνοιες και για τη λεγόμενη «καλή νομοθέτηση» (Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «κάθε σχέδιο νόμου θα πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση που εντοπίζει και προσδιορίζει με σαφήνεια το ρυθμιζόμενο πρόβλημα, θέτοντας σαφείς και οριοθετημένους χρονικά στόχους», από «την έκθεση νομιμότητος που αντιμετωπίζει εκ των προτέρων ζητήματα αντισυνταγματικότητος και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», ή και από «τον πίνακα καταργούμενων διατάξεων που συμβάλλει στη συστημική κωδικοποίηση της νομοθεσίας ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυνομία και η κακονομία που συνήθως γεννούν γραφειοκρατία και διαφθορά»).

«Θεωρούμε λογικό και αυτονόητο ότι ο Κανονισμός της Βουλής θα εναρμονιστεί με τους νόμους και με το Σύνταγμα του Κράτους παρά τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις είχαμε εμείς καταθέσει  σε επιμέρους ζητήματα, τα οποία η σημερινή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ.Ζαχαριάδης.

«Αναγκαίες τεχνικά, ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει καθένας για επιμέρους διατάξεις, εάν έπρεπε να είναι έτσι ή διαφορετικά» χαρακτήρισε τις αλλαγές εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Β. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας παράλληλα: «Δεν πάσχουμε από Σύνταγμα, δεν πάσχουμε από καλές πρόνοιες Συντάγματος ούτε Κανονισμού Βουλής. Πάσχουμε πολλές φορές από τη διαφύλαξη αυτό των καλών προβλέψεων του Συντάγματος, μέσα από την κακή πρακτική η οποία ακολουθείται, τόσο για τη νομοθέτηση όσο και από την πλευρά της Κυβέρνησης κυρίως, αλλά και ορισμένες φορές -θα το πω- και από εμάς τους ίδιους».

«Παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ θετικά ψήφισε η «Ελλ.Λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή