ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τέλος, έρχεται ο νέος Προσωπικός Αριθμός

ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τέλος, έρχεται ο νέος Προσωπικός Αριθμός

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται η κατάργηση του ΑΦΜ φυσικού προσώπου και του ΑΜΚΑ. Τη θέση τους θα πάρει ο νέος Προσωπικός Αριθμός ή ΠΑ, όπως τον ονομάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το σχέδιο αρχών του νέου κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, που θα ψηφισθεί μέσα στους επόμενους μήνες στην ελληνική Βουλή, ο ΠΑ αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και πλέον δεν μεταβάλλεται. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός θα αποτελεί τον ΠΑ, ενώ σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, θα τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που θα οριστεί με απόφαση. Ο ΠΑ δεν θα συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ θα ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας συνιστά ένα σχέδιο νόμου «ομπρέλα», που παρουσιάσθηκε χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι δε το προϊόν της δουλειάς που έγινε κυρίως από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών υπό τον γενικό γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Επίσης, ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον 4070/2012 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και θα κωδικοποιήσει πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κ.ά.). Επίσης, με τον νέο νόμο «ομπρέλα» θα υιοθετηθούν από το εθνικό δίκαιο οι οδηγίες (ΕΕ) 2018/1972 για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με προθεσμία ενσωμάτωσης την 21η Δεκεμβρίου 2020 και (ΕΕ) 2019/1024 για τα Ανοικτά Δεδομένα. Αν συμβεί αυτό μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα υιοθετεί εμπρόθεσμα μια κοινοτική οδηγία στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Εκτός από τον Προσωπικό Αριθμό, με τον νέο κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης εισάγονται και άλλες νέες διατάξεις που, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συγκροτούν την απαραίτητη θεσμική και νομοθετική βάση για την εξέλιξη του ψηφιακού κράτους την επόμενη δεκαετία. Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που εισάγονται είναι η χρήση της ψηφιακής σφραγίδας, η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση ατόμου κ.ά. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος είναι ο νέος κώδικας που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι να αποτελέσει το «σύνταγμα της ψηφιακής Ελλάδας», ενώ συνιστά συνέχεια του Επιτελικού Κράτους που ορίσθηκε και ψηφίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Θα απελευθερώσει τις τεχνολογικές δυνατότητες της Δημόσιας Διοίκησης, θα μειώσει γραφειοκρατία προς πολίτες και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα προσδώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ακόμη, με τον νέο κώδικα καταργείται το φαξ στο Δημόσιο και εισάγεται η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή