Στα βιβλιοπωλεία με… μάσκες

Στα βιβλιοπωλεία με… μάσκες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρακαλώ βάλτε μάσκα και γάντια πριν μπείτε πιο μέσα. Σας ευχαριστώ». Είτε ρεπόρτερ είτε πελάτης για τις «Πλειάδες» δεν έχει διαφορά, όπως πρέπει άλλωστε. Ετσι φορέσαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθίσαμε περίπου στα 2 μέτρα απόσταση με τον Αλκη Τεμπονέρα και μιλήσαμε για την πρώτη μέρα μετά την καραντίνα στον μικρό κήπο του βιβλιοπωλείου, ανάμεσα σε βιβλία, γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

«Ηταν θετικό το πρώτο πρωινό. Ηρθαν πελάτες για να μας χαιρετήσουν, να μας δουν ανοιχτούς αλλά και να αγοράσουν βιβλία. Οι περισσότεροι ήρθαν εξοπλισμένοι, αλλά όποιος δεν έχει μάσκα και γάντια του δίνουμε εμείς», μας λέει ο κ. Τεμπονέρας. Οι «Πλειάδες» είχαν εφαρμόσει τη συγκεκριμένη υγειονομική πολιτική από τις αρχές Μαρτίου, αρκετές μέρες πριν επιβληθεί η καραντίνα και τότε αρκετοί τους θεωρούσαν γραφικούς. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας το φυσικό βιβλιοπωλείο ήταν κλειστό αλλά οι παραγγελίες εκτελούνταν κανονικά. «Δεν σταμάτησα να πηγαίνω βιβλία με το μηχανάκι.

Στα βιβλιοπωλεία με… μάσκες-1
Στην ουρά με υπομονή διατηρώντας αποστάσεις. 

Αρκετές φορές πηγαίναμε και βιβλία για δώρο, κάποιοι μας εμπιστεύτηκαν τις ευχές τους. Ηταν πολύ συγκινητικό. Παρά τη φαινομενική κίνηση όμως ήμασταν 70% κάτω τον Απρίλιο και αυτό είναι πρόβλημα. Τώρα είμαι αισιόδοξος σαν βιβλιοπώλης αλλά φοβισμένος ως επιχειρηματίας», τονίζει. Υπάρχει γενικότερα μεγάλος προβληματισμός στον κλάδο του βιβλίου και τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που άνοιξαν χθες δεν μπορούν να προβλέψουν αν η αγοραστική κίνηση θα είναι ικανή ώστε να καλύψουν τις απώλειες και αρκετοί φοβούνται τις επιπτώσεις από το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown με ένα δεύτερο κύμα επιδημίας. Οι «Πλειάδες» θα διευρύνουν το καθημερινό τους ωράριο, επιτρέποντας όμως την είσοδο μόνο 3 ή 4 πελατών κάθε φορά αν και το μέγεθος του καταστήματος επιτρέπει για περισσότερους. «Σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε και το υπόγειο λόγω της κατάστασης. Προσπαθούμε να προτρέπουμε τους πελάτες μας να συνεχίσουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ας φοβόμαστε λίγο ακόμα, δεν πειράζει, να μην κλωτσήσουμε όσα καταφέραμε», σημειώνει.

Στα βιβλιοπωλεία με… μάσκες-2
Με τον απαραίτητο εξοπλισμό, η υπάλληλος του βιβλιοπωλείου Booktique στο Κολωνάκι και ο Αλκης Τεμπονέρας από τις Πλειάδες στο Παγκράτι. 
Στα βιβλιοπωλεία με… μάσκες-3

Θετικά ξεκίνησε η χθεσινή μέρα και για την «Πολιτεία» και μάλιστα με ουρές έξω από το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Ασκληπιού. Το βιβλιοπωλείο ανέθεσε σε πωλητές του τον ρόλο συντονιστών έξω από το κατάστημα. Φορώντας μάσκες κατηύθυναν τον κόσμο που περίμενε έξω σε δύο εισόδους για να προμηθευτούν τα βιβλία τους.

Λίγο πιο ψηλά στην Ακαδημίας ένα μηχανάκι άφηνε κούτες με βιβλία έξω από το βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» της Μαρίας Παπαγεωργίου. Από σήμερα, μας λέει, ξεκινάει τις παραλαβές και περιμένει μέσα στην εβδομάδα τους πωλητές των εκδοτικών οίκων. «Είμαστε καλά γιατί ανοίξαμε. Η επαφή είναι ο βασικός τρόπος λειτουργίας του βιβλιοπωλείου. Δεν είχαμε οργανωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα και αυτό που έγινε ήταν μεγάλο πλήγμα. Ο κόσμος μας περίμενε απέξω. Ακόμα και το Σάββατο που ήρθαμε να καθαρίσουμε όσοι έβλεπαν τα στόρια σηκωμένα μέχρι τη μέση κοντοστέκονταν και κοιτούσαν. Ηταν ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει, μια ένδειξη ζωής».

Στον δρόμο για το «Booktique» βλέπουμε τις ευφάνταστες παραλλαγές για το νέο αξεσουάρ που μπήκε επισήμως στη ζωή μας.

Κρεμασμένη στο αυτί, κάτω από το πιγούνι ή να καλύπτει μόνο το στόμα η μάσκα είναι μεν παντού αλλά ίσως όχι πάντα με τον σωστό τρόπο. Πάντως, στο μικρό βιβλιοπωλείο στο Κολωνάκι η Φανή Χαριτάκη και η συνεργάτιδά της μας υποδέχονται με πλήρη εξάρτυση. «Θέλουμε να αγκαλιαστούμε με τους πελάτες μας που έρχονται και τους γνωρίζουμε, αλλά όλοι κάνουμε ένα βήμα πίσω», σημειώνει η κ. Χαριτάκη και προσθέτει: «Εμείς πιστεύουμε στην άμεση επικοινωνία με τον πελάτη και γι’ αυτό δεν έχουμε e-shop. Είμαι αισιόδοξη αλλά θα περιμένω να δω τι θα γίνει. Πάντως, φοβάμαι ακόμα να κάνω παραγγελίες από Αγγλία για ξενόγλωσσα βιβλία. Θα δουλέψουμε κυρίως με Ελληνες εκδότες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή