#StaySafe Συμεών Τσομώκος: Τα συνέδρια αλλάζουν από εδώ και πέρα μορφή

#StaySafe Συμεών Τσομώκος: Τα συνέδρια αλλάζουν από εδώ και πέρα μορφή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών θα έσβηνε πέντε κεράκια στις αρχές Μαρτίου, με 700 ομιλητές από 40 χώρες και 2.300 συμμετέχοντες. Oμως το ξέσπασμα της πανδημίας επέβαλε αιφνίδια αλλαγή σχεδίου. Μέσα σε λίγες ώρες χρειάστηκε να ακυρωθεί δουλειά ενός έτους, με οικονομικό αλλά και ψυχικό κόστος για μια ομάδα που είχε εργαστεί πολύ σκληρά: «Δεν ήταν μονάχα ότι μεταθέσαμε τη διοργάνωση και ειδοποιήσαμε χιλιάδες ανθρώπους να μην έρθουν, αλλά και ότι έπρεπε να δούμε με ποιον τρόπο θα συνεχίζαμε από εδώ και πέρα. Τα συνέδρια έως τώρα προϋπέθεταν τη φυσική παρουσία, διότι η ουσία δεν ήταν μονάχα στα πάνελ αλλά στη δικτύωση και στην εκ του σύνεγγυς γνωριμία», λέει ο Συμεών Τσομώκος.

Αλήθεια είναι. Δεν ήταν μόνον οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ο κύριος λόγος της μεγάλης επιτυχίας του Forum, αλλά κάτι πιο σημαντικό. Σε μια μικρή πόλη και εντός ενός τετραημέρου μπορούσε κανείς να συναντήσει προσωπικότητες που θα χρειαζόταν πολλούς μήνες και μακρινά ταξίδια για να τις προσεγγίσει. Αν προσθέσει κανείς τη ζεστασιά της ελληνικής φιλοξενίας, την ομορφιά της φύσης και τη γοητεία του αρχαιολογικού χώρου, αντιλαμβάνεται γιατί το συνέδριο είχε βρει την ιδανική τοποθεσία για τη φιλοξενία του.

«Μετά την αρχική αμηχανία του επόμενου βήματος, έπρεπε να προσαρμοστούμε πλήρως στα νέα δεδομένα», συνεχίζει ο ιδρυτής. Γρήγορα ελήφθη η απόφαση να διοργανωθούν κάποιες συζητήσεις στο Διαδίκτυο μέχρι τις 9-12 Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί –ψηφιακά πλέον– το συνέδριο. «Μέχρι σήμερα μετράμε 20 webinars.

#StaySafe Συμεών Τσομώκος: Τα συνέδρια αλλάζουν από εδώ και πέρα μορφή-1

Ο αρχαιολογικός χώρος μαγνητίζει τους ξένους επισκέπτες.

Σίγουρα, η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ώσμωση που προαναφέραμε, έχει όμως και κάποια πλεονεκτήματα. Το κυριότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να πείσεις έναν σημαντικό άνθρωπο να αφήσει το γραφείο του για πέντε ημέρες και να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου για να ανεβεί στο βήμα και να μιλήσει. Με το πάτημα ενός κουμπιού, τον έχεις στο πάνελ. Βέβαια, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, δύσκολα θα είχε μεγάλη δημοφιλία μία εξ ολοκλήρου online συνομιλία. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οπως εργαζόμαστε από το σπίτι, έτσι μπορούμε να πάρουμε μέρος και σε ένα συνέδριο», εξηγεί.

Η συρρίκνωση των συνεδρίων όπως τα γνωρίζαμε είχε μία ακόμα σημαντική παράμετρο: «Η οργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος σε ετήσια βάση έδινε μια μεγάλη στήριξη στους ξενοδόχους και τους εστιάτορες της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα σε μη τουριστική περίοδο. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, θα είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί τόσος κόσμος. Ενδεχομένως να ξεπηδήσουν νέες μορφές, με μικρό αριθμό συμμετεχόντων και κάποιες online παρουσίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή