Με οριακή άνοδο 0,14% έκλεισε το Χ.Α.

Με οριακή άνοδο 0,14% έκλεισε το Χ.Α.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής πάνω από τις 600 μονάδες τήρησε και κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές ωστόσο να υπεραποδίδουν και να απομακρύνουν τον κλαδικό δείκτη από τα ιστορικά χαμηλά.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις ενώ δεν έλειψαν οι ρευστοποιήσεις σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός κλάδος πάντως θα βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, η οποία είναι και η τελευταία του μήνα για το Χ.Α., καθώς ολοκληρώνονται οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της MSCI με την έξοδο των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και «Τιτάν» από τον βασικό δείκτη αναφοράς και την είσοδό τους στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 609,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,29 εκατ. ευρώ, με αρκετά πακέτα στις τράπεζες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 1.452,48 μονάδες, στο +0,11%, και στις 819,23 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,90% στις 272,07 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,69%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 0,27%.

Η ανάλωση χρόνου στις 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη βοηθάει τους αγοραστές να μαζέψουν δυνάμεις, καθώς από την αρχή του μήνα έως σήμερα οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο είχαν οδηγήσει σε κλαδικές απώλειες άνω του 20%, βάζοντας ουσιαστικά φρένο σε κάθε προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις φάνηκε ότι οι πωλήσεις έχουν πλέον εξασθενήσει ως προς την έντασή τους ισορροπώντας την εικόνα του Γενικού Δείκτη. Επίσης, η μεγάλη εικόνα έχει γίνει λιγότερο νευρική.

Πλέον, το ταμπλό των μετοχών έχει διαφοροποιηθεί αισθητά, ενσωματώνοντας επιμέρους ρίσκο σε εταιρείες και κλάδους. Δεν είναι τυχαίο ότι μια ομάδα μετοχών έχει φτάσει ή και ξεπεράσει τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε η χρονιά (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest, Σαράντης ΑΔΜΗΕ), καθώς οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δημιουργούν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις οικονομικές τους επιδόσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή