Ο Μ. Μασουράκης αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Ο Μ. Μασουράκης αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έμπειρο οικονομολόγο Μιχάλη Μασουράκη όρισε η κυβέρνηση ως διάδοχο του καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου στη θέση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος σήμερα του ΣΕΒ, θα αναλάβει τα καθήκοντά του από 1ης Σεπτεμβρίου, με την αποχώρηση του ομότιμου καθηγητή κ. Ψαλιδόπουλου, που συμπλήρωσε 5 χρόνια θητείας στη θέση αυτή. Ο ίδιος έχει εργασθεί στην αρχή της καριέρας του ως οικονομολόγος στο Ταμείο.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας και η κυβέρνηση εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Ψαλιδόπουλο «για την προσφορά του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, καθώς και για την άψογη συνεργασία τον τελευταίο ένα χρόνο».

Ο κ. Ψαλιδόπουλος ήταν αυτός που επέβλεψε, από τη θέση του στο ΔΝΤ, τη μετάβαση από τη μνημονιακή στη μεταμνημονιακή εποχή, αν και ουσιαστικά το ΔΝΤ είχε σταματήσει να δανειοδοτεί τη χώρα από το 2015. Ηταν εκεί στις δύσκολες εποχές, όταν η τότε επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αμφισβητούσε τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, αλλά διατηρούσε το ΔΝΤ σε ρόλο επόπτη, για να διευκολύνει τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήθελε το Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως εγγυητής αξιοπιστίας. Εναν ρόλο που άσκησε το ΔΝΤ πλήρως, επιβάλλοντας την ψήφιση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου στο τέλος του τρίτου μνημονίου. Μέτρα, τα οποία εκ των υστέρων ανετράπησαν.

Ο κ. Μασουράκης αναλαμβάνει σε μια νέα εποχή για τις σχέσεις των δύο πλευρών, κατά την οποία η Ελλάδα επιχειρεί να εξοφλήσει το ταχύτερο δυνατόν τα υπόλοιπα του μνημονιακού δανείου. Τον περασμένο Νοέμβριο εξόφλησε 2,7 δισ., που αφορούσαν κυρίως τις δόσεις του 2020, με σκοπό να συνεχίσει φέτος. Τα σχέδια αυτά, ωστόσο, έχουν αναβληθεί μετά την κρίση του κορωνοϊού. Η τελευταία δόση του δανείου είναι κανονικά για τον Ιούνιο του 2024. Συνολικά, έως τότε, το υπόλοιπο του ελληνικού δανείου φτάνει τα 5,4 δισ. ευρώ.

Από το 1996 και μέχρι τον διορισμό του το 2015 στον ΣΕΒ, ο κ. Μασουράκης ήταν ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών στην Alpha Bank. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (Πτυχίο, 1985), στο American University στη Washington D.C. (MA, 1979) και στο Graduate Center of the City University of New York (PhD, 1983). Δίδαξε Οικονομικά στο Hunter College της Νέας Υόρκης (1980-1983). Εργάσθηκε ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Washington D.C. (1983-1986) και στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα (1987-1996). Διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1988-1996) και μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2000-2004). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή