Νέα γερμανική προσφυγή κατά της ΕΚΤ

Νέα γερμανική προσφυγή κατά της ΕΚΤ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – αυτή τη φορά κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων που δημιουργήθηκε ειδικά για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του νέου κορωνοϊού – ανακοίνωσε χθες η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Την ίδια μέρα που ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, διαβεβαίωνε τη γερμανική Βουλή ότι επίκεινται οι εξηγήσεις που έχει ζητήσει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για την αναλογικότητα του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (του PSPP), το ακροδεξιό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της Bundestag σχετικά με τη συνταγματικότητα του Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP).

Το PEPP, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 18 Μαρτίου και που στις αρχές Ιουνίου διογκώθηκε από τα 750 δισ. στα 1,35 τρισ. ευρώ, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανάλυση του Ντέιβιντ Μαρς του OMFIF, η προσφυγή του AfD θα εστιάσει στον ισχυρισμό της ΕΚΤ ότι η κρίση του νέου κορωνοϊού δικαιολογεί την άρση σχεδόν όλων των πρότερων περιορισμών στις αγορές ομολόγων που είχε θέσει στον εαυτό της σε προηγούμενα προγράμματα. Οι περιορισμοί αυτοί (στα ποσοστά του διαθέσιμου χρέους κάθε χώρας που αγόραζε, στην αποδεκτή πιστοληπτική αξιολόγηση κ.ά.) είχαν παίξει κρίσιμο ρόλο στην κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) το 2018 ότι το PSPP ήταν σύννομο. Το AfD θα ισχυριστεί ότι η Bundestag, βάσει των προβλέψεων περί δημοσιονομικής κυριαρχίας στο γερμανικό Σύνταγμα, όφειλε να λάβει μέτρα για να μπλοκάρει την άρση των περιορισμών.

Η δικαστική υπόθεση αναμένεται να πάρει χρόνια για να εκδικαστεί. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω προσφυγές κατά του νομισματικού ακτιβισμού της ΕΚΤ, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα ειδικά της Bundesbank να στηρίξει τις πολιτικές αγοράς ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή