Με καθαρό ταμείο 1,61 δισ. ευρώ 25 εισηγμένες στη χρήση του 2019

Με καθαρό ταμείο 1,61 δισ. ευρώ 25 εισηγμένες στη χρήση του 2019

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 25 ανέρχονται οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που εισήλθαν στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία με «γεμάτα» ταμεία ή αρνητικό καθαρό χρέος, καθώς τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι μεγαλύτερα από τον συνολικό δανεισμό τους, με πέντε από αυτές να προέρχονται από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2019.

Αν και το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2020 έφερε τα πάνω-κάτω για τις εισηγμένες, αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα και οδηγώντας τις διοικήσεις να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια και τους στόχους τους για το τρέχον έτος, ωστόσο η ύπαρξη ενός θετικού καθαρού ταμείου προ κρίσης και η άμεση διαθέσιμη ρευστότητα, η οποία ουσιαστικά μπορεί να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων μιας εταιρείας εάν χρειαστεί, καθώς και να της προσφέρει ένα σημαντικό «μαξιλάρι» σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον όπως αυτή που βιώνουμε, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σήμα προς τους επενδυτές.

Αύξηση δανεισμού

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, οι εταιρείες που παρουσιάζουν ισχυρή ρευστότητα είναι μεταξύ αυτών που… θέτουν υποψηφιότητα για να ξεπεράσουν γρήγορα και λιγότερο ανώδυνα την κρίση. Είναι σαφές πως καθώς πολλές εισηγμένες λόγω της κρίσης προχώρησαν σε αύξηση του δανεισμού τους, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι αυτά που θα δώσουν την καλύτερη εικόνα ως προς τη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που έχει προκαλέσει το σοκ λόγω κορωνοϊού, ειδικά σε αυτές τις εταιρείες που σχετίζονται και με τον κλάδο του τουρισμού.

Το σύνολο των θετικών καθαρών ταμείων των 25 εισηγμένων διαμορφώνεται στο 1,61 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για την «Κ» το τμήμα ανάλυση της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Οι εταιρείες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό καθαρό ταμείο ή με αρνητικό καθαρό δανεισμό (διαθέσιμα μείον συνολικό δανεισμό) είναι οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Lamda Development, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ.

Το μεγαλύτερο «ταμείο» καταγράφεται στην ΕΥΔΑΠ, το οποίο και διαμορφώνεται στα 425 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Jumbo με 331,4 εκατ. ευρώ (χρήση Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2019), η Καρέλιας με 278,65 εκατ. ευρώ, η Lamda Development με 185 εκατ. ευρώ, η Alpha Αστικά Ακίνητα με 77,56 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ με 73,3 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ με 73 εκατ. ευρώ, η Πλαστικά Κρήτης με 56,55 εκατ. ευρώ, η BRIQ Properties με 25,15 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Πίστη με 14,9 εκατ. ευρώ και την 25άδα συμπληρώνουν οι Centric, Mermeren, ΑΔΜΗΕ, AS Company, ΟΛΘ, Profile, ΓΕΚΕ, Ιντεάλ, Entersoft , Inform Λύκος, Οπτοηλεκτρονικές Τεχνολογίες, Mediterra, Ειδησεοφωνική, Vidavo και Epsilon Net.

Επικεντρώνοντας στις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τον μεγαλύτερο δανεισμό κατά τη χρήση 2019 εμφανίζουν η ΔΕΗ, η Coca-Cola, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση στον δανεισμό, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Χ.Α., εμφάνισαν οι Coca-Cola,  Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης για τη χρήση 2019 ανήλθε στα 22,9 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 14,9% σε σχέση με το 2018, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα των επιχειρήσεων κατά το 2019 να λάβουν δανεισμό με ελκυστικά επιτόκια, δεδομένης της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας αλλά και των τραπεζών, μετά την κάθετη πτώση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου.

Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανήλθαν στη χρήση 2019 σε 9,2 δισ. ευρώ, αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με το 2018, και ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύοντας τη συνεχή προσπάθεια των επιχειρήσεων για βέλτιστη απόδοση και για αύξηση των ροών τους μέσω της λειτουργίας και των παραγωγικών διαδικασιών τους. Οι εταιρείες με το υψηλότερο ποσό διαθεσίμων είναι οι Coca-Cola, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Lamda Development (μετά την ΑΜΚ που ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2019).

Κύκλος εργασιών

Σε γενικές γραμμές, οι 147 εισηγμένες εκτός τραπεζών εμφάνισαν το 2019 κύκλο εργασιών οριακά αυξημένο (0,3%) σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 67,178 δισ. ευρώ, συνολικό EBITDA στα 9,05 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 18% και κέρδη μετά από φόρους τα οποία διαμορφώθηκαν στα 686,15 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 41% από το 2018. Η συνολική κερδοφορία  επηρεάστηκε αρνητικά από τη ζημιογόνο χρήση της ΔΕΗ, η οποία ενσωμάτωσε στον ισολογισμό της έκτακτες προβλέψεις από «υποαξίες περιουσιακών στοιχείων».

Από τις 147 εταιρείες, oι 99 σημείωσαν κέρδη και οι 48 ζημιές, 74 βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους (αύξηση κερδοφορίας ή περιορισμός ζημιών) σε σχέση με το 2018 και 73 σημείωσαν επιδείνωση στα μεγέθη τους (με μείωση κερδών ή αύξηση ζημιών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή