Ξανά σε δίκη η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν

Ξανά σε δίκη η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Φεβρουάριο ο διεθνής Τύπος πανηγύριζε την αθώωσή της. Η βραβευμένη Τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν φαινόταν να αφήνει πίσω της τις δικαστικές περιπέτειες με το τουρκικό κράτος που την κατηγορούσε για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «υπονόμευση της εθνικής ενότητας» μέσα από τα γραπτά της. Η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης που την αθώωνε από όλες τις κατηγορίες έμοιαζε να δικαιώνει τον αγώνα που δίνει από το 2016 όταν συνελήφθη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Πριν από λίγες μέρες, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν ξανά για την 53χρονη συγγραφέα. Ενας εισαγγελέας –όχι εκείνος που ασχολήθηκε με την υπόθεσή της– άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση, τέσσερις μήνες μετά την έκδοσή της, με αποτέλεσμα η υπόθεσή της να δικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο. «Σοκαρίστηκα αλλά δεν εξεπλάγην», έγραψε η Ασλί Ερντογάν σε ένα μήνυμά της. «Τι περιμένετε από μια χώρα που έχει φυλακίσει περισσότερους συγγραφείς και δημοσιογράφους από τη Ρωσία και την Κίνα μαζί;», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία περνάει μια πολύ άσχημη περίοδο. Είναι στην πραγματικότητα ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος. Με αφορμή τα μέτρα για την πανδημία και τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, έχει επιβληθεί μια σιωπή σε όλους τους πολίτες», λέει στην «Κ» η κ. Ερντογάν. Η νέα δίκη της θα γίνει σε μερικούς μήνες και η απόφαση, μας λέει, θα ανακοινωθεί από το δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ακροαματική διαδικασία. «Αν η ποινή είναι έως πέντε χρόνια φυλάκιση, θεωρείται μικρή και δεν μπορείς να κάνεις έφεση για να κριθεί η απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο», σημειώνει η συγγραφέας, η οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και εννέα ετών.

Η Ασλί Ερντογάν συνελήφθη έναν μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Αντί να γιορτάζει που το βιβλίο της «Κοκκινοσκουφίτσα πόλη» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποταμός) συμπεριελήφθη μαζί με το «Χιόνι» του Ορχάν Παμούκ σε μια ανθολογία ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της μεταμοντέρνας τουρκικής λογοτεχνίας, η συγγραφέας πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή. Η κ. Ερντογάν συνεργαζόταν με την φιλοκουρδική εφημερίδας Özgür Gündem.

Από το 2017 διαμένει αυτοεξόριστη στη Γερμανία μετά την απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία που της επέβαλαν οι τουρκικές αρχές.

Η πανδημία ακύρωσε τα ταξίδια της σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για να παρουσιάσει τις νέες μεταφράσεις των βιβλίων της. Ενας από τους λόγους που θα ήθελε να επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη, μας λέει, είναι και η Αγία Σοφία και θεωρεί ότι «είναι σκανδαλώδης» η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος. «Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χριστιανικό μνημείο, είναι ένα μοναδικό σύμβολο. Είμαι εναντίον της μετατροπής της σε τέμενος», μας λέει.

Η φωνή της ακούγεται αδύναμη από το τηλέφωνο και μας εξομολογείται ότι η υγεία της είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη. Σχεδόν μια μέρα πριν από την ανακοίνωση της έφεσης, η συγγραφέας διαγνώστηκε με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο την υποχρεώνει σε χημειοθεραπεία για να το ελέγξει. «Δέχομαι το ένα χτύπημα μετά το άλλο, αλλά τι να κάνω; Προσπαθώ να μείνω ζωντανή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή