Νέα δέσμη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση ότι «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης και έχοντας μπροστά μας περίοδο δραματικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ χθες στη Βουλή, παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης κυρίως στον χώρο της εργασίας και της στήριξης των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό και έναντι της έντονης κριτικής που δέχονται ο ίδιος και η κυβέρνηση, ανέφερε ότι μετά το κύμα των πρώτων «αμυντικών» κινήσεων, υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με θετικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι στη φάση στην οποία βρισκόμαστε η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση συζητά να φέρει πιο μπροστά ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πέραν της προσπάθειας την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας μια επιπλέον δέσμη πέντε νέων μέτρων: 1) Μηδενισμός προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις με τζίρο πρώτου εξαμήνου κατά 35% λιγότερο από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019 (μείωση από 30%-70% για τις υπόλοιπες), καθώς και για τις εποχικές επιχειρήσεις. 2) Ανοίγει τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. 3) Η επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» επεκτείνεται έως τον Οκτώβριο. 4) Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος. 5) Επέκταση δυνατότητας αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

«Γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη, και στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο, θα είναι επιπτώσεις δραματικές. Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Δεν το κρύψαμε ποτέ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν αδρανεί: «Βλέπουμε το τι γίνεται στην πραγματική οικονομία και προσαρμοζόμαστε. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Εχουμε φυλάξει πυρομαχικά για να μπορούμε να τα αξιοποιούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και όταν το επιτάσσουν οι περιστάσεις».

«Πλαστή εικόνα»

Αμφισβητώντας ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές, η κ. Γεννήματα σχολίασε: «Τι να το κάνω να φυλάτε τα πυρομαχικά, εάν γύρω μας υπάρχουν μονάχα ερείπια;», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικόνα η οποία «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή. Είναι πλαστή. Υπάρχει κρίση στην οικονομία, υπάρχει κρίση στην κοινωνία. Ή δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε τα προβλήματα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Και αφού είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ακολουθούν «λάθος δρόμο», υποστήριξε ότι σκοπός τους είναι η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων: «Σαρώνετε πραγματικά ό,τι βρίσκετε μπροστά σας, και βέβαια, είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας. Αυτός ο δρόμος, όμως, οδηγεί σε ερείπια, σε αδιέξοδα και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους, εκτοξεύει την ύφεση και την ανεργία, οδηγεί σε λουκέτα και σε φτώχεια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων για να συνεχίσει: «Τα μέτρα που έχετε πάρει μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή και τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση και υλοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη. Συνειδητά εκμεταλλεύεστε την κρίση ως ευκαιρία για να εξαπολύσετε μία άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή