Στο «κόκκινο» έκλεισε το Χ.Α. παρά τα μεγάλα αρχικά κέρδη

Στο «κόκκινο» έκλεισε το Χ.Α. παρά τα μεγάλα αρχικά κέρδη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το ανοδικό ξέσπασμα στην αρχή της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί στα θετικά και να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές, λόγω της επιστροφής των πωλητών οι οποίοι κατευθύνθηκαν σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, μικρό ήταν το ενδιαφέρον των αγοραστών για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τον Γενικό Δείκτη από το να γυρίσει στο «κόκκινο».

Η απογείωση των αγορών της Ασίας μετά τις αναφορές για νέες ενέσεις ρευστότητας στο χρηματιστήριο και στην οικονομία της Κίνας, οι οποίες ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οδήγησε σε ισχυρή άνοδο τους ευρωπαϊκούς δείκτες και σε ράλι τις τραπεζικές μετοχές. Αν και το Χ.Α. ακολούθησε αρχικά το θερμό αυτό κλίμα σημειώνοντας άνοδο έως και 1,8%, δεν κατάφερε ωστόσο διατηρήσει τον ανοδικό ρυθμό του, παρά και το άλμα στο άνοιγμα της Wall Street, με τον πολύ χαμηλό τζίρο να λειτουργεί για άλλη μία φορά σαν βαρίδι στην αγορά.

Οπως σημειώνουν και παράγοντες της αγοράς, οι αναιμικές συναλλαγές διαμορφώνουν συνθήκες συντήρησης μικρών διακυμάνσεων για τον Γενικό Δείκτη και συνέχισης της συσσώρευσης, αναμένοντας τους καταλύτες που θα αλλάξουν το σκηνικό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 655,79 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,47% στις 1.587,79 μονάδες, ενώ στο -0,16% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 856,94 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις από τα μη τραπεζικά blue chips δέχτηκαν οι Fourlis (-4,34%), Μυτιληναίος (-3,05%), ΟΠΑΠ (-2,47%), ΕΧΑΕ (-1,82%) και Motor Oil (-1,73%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 377,67 μονάδες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κλείνει με κέρδη 0,71%, της Eurοbank να κλείνει στο +0,45%, της Alpha Bank στο +0,29 και της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνει πτώση κατά 0,68%.

Πλέον, τελειώνουν και οι αποκοπές μερισμάτων που λίγο-πολύ «τρώνε» πόντους από τους δείκτες, ενώ αν θέλουμε να αποκτήσουμε ανοδικό μομέντουμ στο Χ.Α. πρέπει να κατοχυρωθεί το πολύ σοβαρό τεχνικά επίπεδο των 682 μονάδων, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι 650 μονάδες αποτελούν το επόμενο επίπεδο στήριξης, από την άλλη μεριά.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει κλειδί, μιας και είναι κολλημένος σε πολύ χαμηλά επίπεδα μένοντας από καύσιμα στη ζώνη των 400 μονάδων, που χρειάζεται κατοχύρωση. Σε γενικές γραμμές, οι αγορές έχουν ξεμείνει από νέα και χρειάζονται έναν καταλύτη, έχοντας μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι τζίροι είναι χαμηλοί καθώς και τις αμερικανικές εκλογές το φθινόπωρο, που λίγο έως πολύ μπορεί να οδηγήσουν σε μαζική επιστροφή των πωλητών. «Παραμένουμε με αυξημένα μετρητά μέχρι να δούμε μια ανοδική λύση, με τους τζίρους να μη βοηθούν για εύκολη λήψη αποφάσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή