Περιορισμένη πτώση στο Χ.Α. παρά τις πιέσεις στις τράπεζες

Περιορισμένη πτώση στο Χ.Α. παρά τις πιέσεις στις τράπεζες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπια πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, όπου οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί δίνοντας προβάδισμα στους πωλητές, καθώς τα νέα κρούσματα σε αρκετές χώρες αναστέλλουν την όποια διάθεση για τοποθετήσεις, ενώ ενισχύουν την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της κατά την επόμενη συνεδρίασή της, προσγείωσε τις προσδοκίες κάποιων χαρτοφυλακίων για νέα μέτρα τόνωσης, ενισχύοντας το αρνητικό κλίμα.

Στο Χ.Α., οι μεγαλύτερες πιέσεις κατευθύνθηκαν προς τις τραπεζικές μετοχές καθώς και προς αρκετά blue chips, με τις ισχυρές άμυνες που εμφάνισαν δεικτοβαρείς μετοχές –Coca-Cola (+3,08%), Lamda Development (+1,17%), Ελλάκτωρ (+2,08%), Μυτιληναίος (+1,10%) και ΟΤΕ (+0,91%)– να σώζουν τελικά την εικόνα του Γενικού Δείκτη από τα χειρότερα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,47% στις 641,07 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τις προηγούμενες ημέρες (αν και παραμένει υποτονικός), στα 56,53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,60% στις 1.549,77 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε οριακά χαμηλότερα, κατά 0,08%, στις 846,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέα «βουτιά» της τάξεως του 3,02% στις 354,52 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,74%, τη Eurobank στο -1,71%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,64% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -5,33%.

Η αδυναμία υπέρβασης των 660 μονάδων έφερε την οπισθοδρόμηση, τονίζει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», καθώς το ελληνικό Χρηματιστήριο, για λόγους που συνδέονται με τις δομικές αδυναμίες του ή για άλλους λόγους, όπως η αμφισβήτηση της προοπτικής αυξημένων ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας από το 2021, παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ, η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται, κόντρα σε όποια μεταβλητότητα και επιφυλακτικότητα εμφανίζει το Χ.Α., με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί περαιτέρω στο 1,097%, επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη Φεβρουαρίου. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου συνεχίζει να κινείται υψηλότερα, στο 1,27%.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που υπάρχει γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, με βασικό οδηγό τη στήριξη από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, ήταν και το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων τριμήνου του ΟΔΔΗΧ, όπου το επιτόκιο βυθίστηκε σχεδόν στο μηδέν και στο 0,01%, όταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία είχε φθάσει στο 0,28%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 3,03 φορές, ενώ το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ συνολικά (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή