Στη βιομηχανία στοχεύουν οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας

Στη βιομηχανία στοχεύουν οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν και οι καταναλωτές υψηλής τάσης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, είναι θέμα ημερών η πρώτη σύμβαση προμήθειας μεταξύ μεγάλης ενεργοβόρου βιομηχανίας με ιδιώτη πάροχο, εξέλιξη που θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, αφού μέχρι σήμερα οι βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο υψηλής τάσης και αριθμούν τις 17, μαζί με την προβληματική ΛΑΡΚΟ, ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ.

Οι ιδιώτες πάροχοι, έχοντας αποσπάσει ένα συνολικό μερίδιο αγοράς από τη ΔΕΗ της τάξης περίπου του 33% και διαβλέποντας ότι με την εφαρμογή του target model από το φθινόπωρο το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς αποκτά πιο διαφανή και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, άρχισαν να βάζουν στο κάδρο και το 13% της κατανάλωσης που αντιστοιχεί στην υψηλή τάση (7.000 Mεγαβάτ). Σε πρώτη φάση ο ανταγωνισμός στην υψηλή τάση φαίνεται να ανοίγει από καθετοποιημένους παρόχους που έχουν διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου και μπορούν να προσφέρουν χαμηλά τιμολόγια, ανεξαρτήτως της διακύμανσης της οριακής τιμής του συστήματος (χονδρεμπορική τιμή στην οποία αγοράζουν την ενέργεια που προμηθεύουν τους καταναλωτές). Η συγκυρία ωστόσο ευνοεί συνολικότερα τους ιδιώτες παρόχους οι οποίοι αξιοποιούν τα διευρυμένα περιθώρια κέρδους από τη χαμηλή οριακή τιμή συστήματος προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις σε όλη την γκάμα καταναλωτών (χαμηλή, μέση και πλέον και υψηλή).

Από την άλλη, η ΔΕΗ, η οποία επίσης επωφελείται από την οριακή τιμή, δείχνει να ακολουθεί στρατηγική ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους, αφήνοντας το πεδίο στους ανταγωνιστές ελεύθερο για αλίευση πελατών. Η ΔΕΗ αγοράζει ενέργεια από το σύστημα στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα και πουλάει στους οικιακούς καταναλωτές στα 110 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν οι άλλοι πάροχοι τιμολογούν γύρω στα 75 ευρώ η μεγαβατώρα. Αντίστοιχη πολιτική ενίσχυσης περιθωρίων κέρδους έχει ακολουθήσει και στη μέση τάση, που συγκεντρώνει περίπου το 20% της κατανάλωσης (10.000 μεγαβατώρες). Από τον περασμένο Οκτώβριο που η ΔΕΗ αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τα τιμολόγια μέσης τάσης, παρατηρήθηκε μεγάλη διαρροή πελατών προς τους ανταγωνιστές παρόχους. Οι χρεώσεις της ΔΕΗ στα τιμολόγια μέσης τάσης κυμαίνονται γύρω στα 70 ευρώ η μεγαβατώρα και των ιδιωτών παρόχων στα 53-55 ευρώ η μεγαβατώρα. Αποτέλεσμα αυτής της εμπορικής πολιτικής είναι το μερίδιο της ΔΕΗ στη μέση τάση να έχει υποχωρήσει τον Μάιο στο 30,20% από 53,72% τον Ιανουάριο, με τους ιδιώτες προμηθευτές να μοιράζονται μεταξύ τους σχεδόν το 70%.

Το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών παρόχων στη λιανική αγορά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, διαμορφώνεται στο 33%. Τον Ιούνιο το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 67,3%. Εντονος είναι πάντως ο ανταγωνισμός και μεταξύ των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι μοιράζονται το 33% της αγοράς. Η κινητικότητα μεταξύ των ιδιωτών παρόχων έχει αυξηθεί καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός και είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο ένας στους τρεις καταναλωτές που αλλάζει προμηθευτή δεν προέρχεται από τη ΔΕΗ αλλά από τη μετακίνηση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών. Από την ανάλυση των στοιχείων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκύπτει επίσης ότι υψηλή δραστηριότητα εμφανίζουν δέκα εταιρείες του κλάδου συγκεντρώνοντας μερίδιο άνω του 1% εκάστη και συνολικά 28,4%. Οι υπόλοιπες 21 εταιρείες του κλάδου μοιράζονται το 5% της αγοράς με μερίδια κάτω του 0,3% η κάθε μία. Το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ιδιωτών παρόχων συγκεντρώνει η Protergia (Mytilineos) με 7,73% και ακολουθεί ο «Ηρων» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με μερίδιο 6,22% και η Elpedison (EΛΠΕ, Εdison) με μερίδιο 4,87%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η NRG (Μότορ Οϊλ) με μερίδιο 3,04% και στην Πέμπτη η Watt & Volt με μερίδιο αγοράς 2,21%.

Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι με την εφαρμογή του target model θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. «Το 2021 θα είναι έτος ανακατατάξεων και συρρίκνωσης του αριθμού εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή