Προσπάθεια αντεπίθεσης από Αλ. Τσίπρα

Προσπάθεια αντεπίθεσης από Αλ. Τσίπρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο που πέρασε οδήγησε στη ματαίωση της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης παρά την προετοιμασία που είχε γίνει από τους διοργανωτές. Ο Σεπτέμβριος θα ξεκινήσει πολύ διαφορετικά για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αφού για τους πολιτικούς αρχηγούς η ΔΕΘ αποτελούσε το «μπαλκόνι», από όπου εγκαινίαζαν τη νέα πολιτική χρονιά, ανακοινώνοντας τα προγράμματά τους. Αυτό που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή είναι να διεξαχθεί, για την περίοδο του εμπορικού κομματιού που αναβλήθηκε, ένα διεθνές εννεαήμερο οικονομικοπολιτικό διαδικτυακό φόρουμ που θα έχει, όμως, περιορισμένη φυσική παρουσία.

Πέρα από τον πρωθυπουργό, που έχει δηλώσει πως θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει το «παρών» στην πόλη, επιθυμώντας να μην αλλάξει τον βασικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελε το κόμμα να ξεκινά την αντεπίθεσή του από τη Θεσσαλονίκη σε προγραμματικό τουλάχιστον επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ποια θα είναι η ζημία από τη μη διεξαγωγή της: «Ο τζίρος που χάνουμε είναι 4-5 εκατομμύρια, δηλαδή θα είναι πάνω από το 30% του ετήσιου τζίρου μόνο η Διεθνής Εκθεση. Βέβαια θα είναι πολύ μεγαλύτερη η απώλεια λόγω του ότι έχουμε ακυρώσει πολλές εκθέσεις» τόνισε, εξηγώντας ωστόσο πως η απόφαση που πάρθηκε από την πολιτεία ήταν αναγκαία. «Η ΔΕΘ είναι ένας μοχλός ανάπτυξης και για την πόλη και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα έλεγα και για την Ελλάδα. Μια εκτίμηση που κάνουμε, σύμφωνα με έναν πολλαπλασιαστή που δίνει η Διεθνής Ενωση Εκθέσεων, είναι πως περίπου 40-50 εκατομμύρια θα χαθούν από την αγορά της πόλης λόγω της ακύρωσης της Εκθεσης», συμπλήρωσε ο κ. Τζήκας.

Η μη πραγματοποίηση του συγκεκριμένου θεσμού χτύπησε καμπανάκι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας να κάνουν λόγο για «Βατερλώ» του Μαξίμου και βαρύ πλήγμα για την οικονομία της πόλης. «Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, μια κυβέρνηση που ασκεί πολιτική και όχι μόνο επικοινωνιακή πολιτική, θα είχε φροντίσει να διασφαλίσει τους όρους μιας ασφαλούς διεξαγωγής, τώρα ή αργότερα, που θα έδινε το έναυσμα της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης», επισήμανε η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Θεσσαλονίκης και τομεάρχης τουρισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκληρή κριτική

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ασκούν σκληρή κριτική στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το θέμα του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας πως το Μαξίμου τρέχει πίσω από τις εξελίξεις υποτιμώντας εξαρχής τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Στα λάθη που έχουν γίνει –και οδήγησαν ακόμα και στη ματαίωση της ΔΕΘ– συμπεριλαμβάνονται, όπως υποστηρίζουν, τα διαφορετικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στους ελέγχους των επισκεπτών στα χερσαία σύνορα και στις αεροπορικές πτήσεις. Από την αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για συνολική έλλειψη στρατηγικής για την οικονομία, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή