Τα Δημήτρια στο Διαδίκτυο και στο… λεωφορείο

Τα Δημήτρια στο Διαδίκτυο και στο… λεωφορείο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μια εποχή που οι παραστάσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες, εμείς αποφασίσαμε να μην εμπλακούμε στις διαδικασίες που απαιτούνται. Φέτος λοιπόν τα Δημήτρια θα γίνουν διαδικτυακά και χωρίς “ζωντανό” θέατρο. Οχι όμως και χωρίς ηθοποιούς», λέει ο ηθοποιός και συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής των 55ων Δημητρίων Ακης Σακελλαρίου. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση, η διοργάνωση θα γίνει μεν διαδικτυακά (5-16/10), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα της λείψουν οι ιδέες, ούτε οι ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συμμετοχές. Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει τα Δημήτρια είναι διαδραστική και φιλική σε κάθε χρήση, «μιλάει» τέσσερις γλώσσες και έχει στο επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

«Βασικός λόγος για τον οποίο επικεντρωθήκαμε στην πόλη, ήταν η διαπίστωση ότι δεν υπήρχε καταγεγραμμένο υλικό της διοργάνωσης έως τώρα», σχολιάζει ο κ. Σακελλαρίου. «Ηταν λοιπόν ευκαιρία να αποτυπώσουμε τον πολιτισμό της πόλης –την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την ατμόσφαιρα, αλλά και το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της– δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αρχείο για μελλοντικούς θεατές».

Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στον Ντίνο Χριστιανόπουλο με μια συναυλία μελοποιημένων ποιημάτων του, ενώ μια σειρά δραματοποιημένων αφηγήσεων πάνω σε έργα Θεσσαλονικέων συγγραφέων που έχουν θέμα την πόλη, θα σκιαγραφήσουν λογοτεχνικά το πορτρέτο της. Οι ηθοποιοί που καλούνται να δώσουν φωνή σε αυτά τα κείμενα –κάποια παλιότερα και άλλα πρωτότυπα– μπορεί να ζουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουν μια προσωπική σχέση με τους τόπους που αναφέρονται, «σχέση που εκμηδενίζει τη συναισθηματική απόσταση», λέει ο κ. Σακελλαρίου. Ετσι, για παράδειγμα, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα βρεθεί στο 1ο Γυμνάσιο Θηλέων όπου φοίτησε διαβάζοντας ένα κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη, ενώ ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης θα επιβιβαστεί στο λεωφορείο της γραμμής 10 ακολουθώντας τη διαδρομή των αναμνήσεων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, αλλά και της δικής του εφηβείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή