Ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά καυσίμων

Ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά καυσίμων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σειρά ρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά καυσίμων μέσω της τόνωσης της λειτουργίας των ανεξάρτητων πρατηρίων (λευκά πρατήρια) περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα:

1. Δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, ανεξαρτήτως εάν διαθέτουν και άδεια λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, να προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα για θέρμανση από εταιρείες εμπορίας, διυλιστήρια και εισαγωγές. Για την περίπτωση των εξαγωγών τίθεται προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών – εκροών. Για όσους δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, επιτρέπεται η προμήθεια από εταιρείες εμπορίας και διυλιστήρια αλλά όχι οι εισαγωγές.

2. Πρατήρια που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας με κάποια εταιρεία εμπορίας, μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα απευθείας από τα διυλιστήρια, είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος συνεταιρισμού ή κοινοπραξίας.

3. Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί ή Κοινοπραξίες ανεξάρτητων πρατηρίων επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους, εφόσον έχουν εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών – εκροών σε αυτούς.

4. Ανεξάρτητα πρατήρια μπορούν να πραγματοποιούν εισαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων, εφόσον αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την προμήθεια των πρατηρίων τους και τηρούν τις διατάξεις για τις εισαγωγές, όπως και τη διάταξη για την τήρηση αποθεμάτων και εφόσον είναι εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών – εκροών.

5. Δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους να προμηθεύονται εκτός από εταιρείες εμπορίας και από διυλιστήρια και εισαγωγές, υπό την προϋπόθεση για την περίπτωση των εισαγωγών, ότι υπάρχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών – εκροών. Οσοι δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, μπορούν να προμηθεύονται από εταιρείες και διυλιστήρια αλλά όχι από εισαγωγές.

6. Δεν επιτρέπεται η διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων από πρατήριο σε πρατήριο. Δεν επιτρέπεται επίσης η διάθεση πετρελαιοειδών από πρατήριο που δεν διαθέτει άδεια πωλητή πετρελαίου θέρμανσης σε κάτοχο άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης με ή χωρίς ίδιους αποθηκευτικούς χώρους.

Επίσης, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια των εθνικών οδών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή