Το ψηφοδέλτιο στις Βρυξέλλες είχε τσίκνα από ελληνικό σουβλάκι

Το ψηφοδέλτιο στις Βρυξέλλες είχε τσίκνα από ελληνικό σουβλάκι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τσίκνισε» ο δρόμος έξω από το ελληνικό εκλογικό κέντρο στις Βρυξέλλες, όπου ένας πολυμήχανος Ελληνας έστησε καντίνα πουλώντας σουβλάκια, προκειμένου να μεταφέρει τους εκλογείς νοητά στην… πατρίδα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, μέλη του ΚΚΕ μοίραζαν στους Ελληνες που προσέρχονταν από κάθε γωνιά του Βελγίου (Αμβέρσα, Γκενγκ, Λιέγη) στην πρωτεύουσα φέιγ βολάν με τις θέσεις του κόμματος, που είναι φύσει και θέσει ενάντια στην Ε.Ε. Τι κι αν τα περισσότερα μέλη της ελληνικής κοινότητας εργάζονται σε ευρωπαϊκά όργανα; «Αυτό μάλλον δεν το είχαν σκεφθεί» αναφέρει στην «Κ» υπομειδιώντας ο 32χρονος Λ.Σ., «με όλα αυτά δεν νιώσαμε ούτε στιγμή νόστο». Η αναμονή, πάντως, μέχρι το παραβάν, διαρκούσε από 20΄ έως και πάνω από μία ώρα, με συνέπεια να προκληθεί εκνευρισμός και να συζητηθεί μέχρι και η χρονική παράταση της εκλογικής διαδικασίας. «Η προεκλογική περίοδος ήταν τηρουμένων των αναλογιών έντονη και την παρακολουθούσαμε όλοι στενά, καθώς άμεσα ή έμμεσα μπορεί να επηρεάσει και την επαγγελματική μας ζωή και την καθημερινότητά μας εδώ» διευκρινίζει ο ίδιος, δίνοντας και μια ερμηνεία στα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ομογενών στο Βέλγιο.

Ανώδυνα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία το Σάββατο στα δύο εκλογικά κέντρα της βόρειας Γερμανίας, στο Αμβούργο και το Αννόβερο, όπου προσήλθαν από 100 άτομα ελληνικής υπηκοότητας προκειμένου να ψηφίσουν ελληνικό ψηφοδέλτιο. «Ημασταν όλοι πολύ χαλαροί, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι έκαναν καλαμπούρια» αναφέρει στην «Κ» η 32χρονη Α.Π., «ωστόσο, ο προβληματισμός των Ελλήνων νεομεταναστών για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης είναι πολυεπίπεδος». Αντιστοίχως ομαλά εκτυλίχθηκε η ψηφοφορία και στην ελληνική πρεσβεία της Στοκχόλμης.

Πολλοί, πάντως, Ελληνες επέλεξαν να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της χώρας παραμονής τους. «Ψήφισα για το ολλανδικό Ευρωκοινοβούλιο» λέει στην «Κ» η Λ.Π. που ζει στην Ουτρέχτη, «η αδελφή μου που ζει στο Χάαρλεμ, όμως, επέλεξε το ελληνικό, αλλά χρειάστηκε να ταξιδέψει έως τη Χάγη». Οι δύο Ελληνίδες αδελφές υπήρξαν μάλλον ένα φωτεινό παράδειγμα συνειδητοποιημένων Ευρωπαίων στη χώρα, όπου μόνον το 35% προσήλθε στις κάλπες (σημειώνοντας μάλιστα αύξηση 3% από την τελευταία φορά). Για να ενισχυθεί η συμμετοχή των Ολλανδών, «δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν ακόμα και σε σταθμούς τρένων, για να μην τρέχουν στα εκλογικά κέντρα». Ηρεμία έως αδιαφορία επικράτησε σε Ολλανδία και Γερμανία προεκλογικά. «Αν δεν παρακολουθούσα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, θα είχα… ξεχάσει ότι είχαμε ευρωεκλογές» σχολιάζει ο Β.Κ., που ψήφισε για το γερμανικό Ευρωκοινοβούλιο στην Καρλσρούη.

«Δεν αποπειράθηκα καν να ψηφίσω σε ελληνική αρχή, την τελευταία φορά οι αρμόδιοι δεν υπήρξαν καθόλου βοηθητικοί» απαντά στην «Κ» ο Β.Τ., που ζει εδώ και πέντε χρόνια στη Μ. Βρετανία. «Μεταξύ των Ελλήνων του κύκλου μου, που λόγω μετανάστευσης συνεχώς διευρύνεται, ψηφίσαμε μόνον δύο και μάλιστα βρετανικό ευρωψηφοδέλτιο, εγώ επέλεξα μόνον παράταξη, όχι πρόσωπα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον 35χρονο νομικό, η ψήφος του είναι εξαιρετικά «πολύτιμη». «Ο ευρωσκεπτικισμός έχει πιάσει κόκκινο στην Αγγλία, επομένως κάθε φιλοευρωπαϊκή ψήφος μετρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή