Μουντιαλ 2014: Τα προγνωστικά των φιλάθλων ανά τον κόσμο

Μουντιαλ 2014: Τα προγνωστικά των φιλάθλων ανά τον κόσμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη στις καρδιές των φιλάθλων αλλά και τα προγνωστικά του Μουντιάλ φιγουράρει η Βραζιλία. Η Αργεντινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είναι οι χώρες με τις πιο αντιπαθητικές ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι φίλαθλοι της Βραζιλίας ποντάρουν με κλειστά μάτια στην ομάδα τους και ακολουθούν οι Αργεντίνοι και οι Ισπανοί. Πάντως, όλοι «βγάζουν το καπέλο» στη Βραζιλία αφού θεωρούν ότι οι παίκτες της προσφέρουν το πιο συναρπαστικό θέαμα.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που πραγματοποιήθηκε σε 19 χώρες και η οποία δημοσιεύτηκε στους «New York Times». Εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει το Μουντιάλ», «εναντίον ποιας ομάδας είστε» και «ποιος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο». Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, όπως προκύπτει, είναι ο συνειρμός των φιλάθλων με θέματα πολιτικής και γεωγραφίας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελλάδας όπου οι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν ως τις πιο αντιπαθητικές ομάδες αυτές της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Βραζιλιάνοι «έδειξαν» τους Αργεντίνους και το αντίστροφο, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται μεταξύ Ασίας και Νότιας Κορέας.

Σχετικά με τα προγνωστικά μόνο τρεις χώρες, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ισπανία πιστεύουν ότι οι ίδιες θα κερδίσουν το Μουντιάλ (με ποσοστά 47%, 64% και 47% αντίστοιχα. Τα σκήπτρα στις προβλέψεις κρατά η Βραζιλία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι γηπεδούχοι ονομάτισαν τη χώρα τους ως δεύτερη ή τρίτη στη λίστα με τους νικητές. Μοναδική εξαίρεση η Αγγλία, όπου οι φίλαθλοι έχουν πάψει πλέον να πιστεύουν στην εθνική τους ομάδα.

Οσο για το ποια εθνική ομάδα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο δεν προκαλεί εντύπωση ότι επελέγη αυτή που έχει σκοράρει τις περισσότερες φορές σε Μουντιάλ, η Βραζιλία.

Πάντως οι πιο φανατικοί του ποδοσφαίρου αποδεικνύονται οι Κολομβιανοί, καθώς μόλις το 6% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά στην ερώτηση «αν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο» το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 19 χωρών. Αυτοί που έχουν σίγουρα το ποδόσφαιρο στο αίμα τους είναι οι φίλαθλοι της Λατινικής Αμερικής όπου και καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό.

Αντιθέτως, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 60% αδιαφορεί πλήρως για το σπορ. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Αγγλία και η Γαλλία κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με ποσοστό 50% ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσοστό των ενδιαφερόμενων ανέρχεται στο 23%.

Και μπορεί όλος ο κόσμος να θαυμάζει την εθνική της Βραζιλίας, ορισμένοι πολίτες της χώρας όμως, δεν φαίνεται να την έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, με το 7% να τάσσεται ενάντια. Ως πιθανή αιτία, οι δημοσκόποι θεωρούν τον πρόσφατο πολιτικό αναβρασμό στη Βραζιλία.

Στην έρευνα συμμετείχαν Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή