«Πράσινο» από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στο αντιρατσιστικό

«Πράσινο» από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στο αντιρατσιστικό

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το… βαμβάκι «έσφαξαν» χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) τους «σκληροπυρηνικούς» ιεράρχες, οι οποίοι ανέβασαν τους τόνους για πτυχές του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο προσέφερε μία ακόμη ευκαιρία να βγουν τα μαχαίρια στην Ιεραρχία της Ελλάδας. Η ΔΙΣ χθες έδωσε το «πράσινο φως» για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου και με μία ανακοίνωση έστειλε στοχευμένα μηνύματα προς την κοινωνία, αλλά και την ομάδα των μητροπολιτών που βάλλει κατά καιρούς (το ίδιο έκαναν και τις προηγούμενες ημέρες) κατά των ομοφυλοφίλων, των παράνομων μεταναστών και άλλων δογμάτων και θρησκειών.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος επί χρόνια τώρα βοηθεί και περιθάλπει χιλιάδες νομίμων και παρανόμων μεταναστών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστεως και φυλετικής καταγωγής, ακόμη και σήμερα εν μέσω της οικονομικής κρίσεως. Επιπλέον, διδάσκει όχι απλώς την ανοχή απέναντι στον “άλλον”, όπως επιδιώκεται με το νομοσχέδιο, αλλά –πολύ περισσότερο– την έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον», τόνισε η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην επίμαχη τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Το μόνο αίτημα που διατυπώνει η ΔΙΣ προς την κυβέρνηση είναι στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ποινικές διώξεις για όποιον δημοσίως αποδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τη σοβαρότητα γενοκτονιών, εγκλημάτων ναζισμού κ.ά., να προστεθούν «με ρητή και ειδική μνεία και οι τελεσθείσες γενοκτονίες εις βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των χριστιανών της Μ. Ασίας», εξηγώντας ότι το αίτημα «εκφράζει το κοινόν αίσθημα του ελληνικού λαού και την απαίτηση των αρχών του δικαίου και του ίσου σεβασμού της ιστορικής μνήμης των θυμάτων γενοκτονιών.

Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες, μερίδα μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων οι Μεσογαίας Νικόλαος, Πειραιώς Σεραφείμ, Γόρτυνος Ιερεμίας, Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, Κυθήρων Σεραφείμ, και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας είχαν ξιφουλκήσει κατά του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και με άκρως ρατσιστικές αναφορές καταφέρθηκαν κατά των ομοφυλοφίλων και του συμφώνου συμβίωσης. Χθες, η 12μελής ΔΙΣ, στην τρέχουσα σύνθεση της οποίας δεν μετέχουν οι αντιδρώντες μητροπολίτες, ανέφερε ότι «η γενική άποψη του μακαριωτάτου προέδρου, Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και των συνοδικών αρχιερέων και η εκτίμηση αυτών περί των επιδιωκόμενων σκοπών του νομοσχεδίου είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης και όλων ανεξαιρέτως των προσώπων ή ομάδων προσώπων, τα οποία προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, και ευρίσκονται εντός των ορίων της χώρας μας».

Μάλιστα, η ΔΙΣ υπογραμμίζει «προς πάσα κατεύθυνση», όπως είπε, ότι «ήδη από τον Μάρτιο του 2011 παρακολουθεί την πορεία διαμορφώσεως του νομοσχεδίου και έχει υποβάλει προς την Πολιτεία αναλυτική επιστολή με προτάσεις βελτιώσεως της αρχικής του μορφής, οι οποίες έχουν γίνει δεκτές στο παρόν νομοσχέδιο, προς την κατεύθυνση της εκλογικεύσεώς του, ώστε να μην ποινικοποιηθεί η ελευθερία δημόσιας εκφράσεως». Αρα, δεν δικαιολογούνται οι σημερινές αντιδράσεις μητροπολιτών. Από την άλλη, όπως τόνισε στην «Κ» εκκλησιαστική πηγή, η ΔΙΣ έλαβε υπόψη τον φόβο μήπως –μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου– κάποιος προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά μητροπολιτών που εκφράζουν ακραίες θέσεις.

Παράλληλα, η ΔΙΣ κάνει έκκληση να σταματήσουν οι διωγμοί και οι αγριότητες κατά χριστιανών σε Μέση Ανατολή και Αφρική. «Σε όλους μας αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Στους δυνατούς του κόσμου, που επέτρεψαν να ανάψει η φωτιά και ανέχονται να μαίνεται ακόμη. Στους ηγέτες, που εκφράζουν τη συμπάθεια και τη θλίψη τους, χωρίς όμως να έχουν συμβάλει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα προς εκτόνωση της κατάστασης. Στους ποιμένες, ανεξαρτήτως θρησκείας, που δεν αφύπνισαν νωρίτερα τους πιστούς και δεν εξήγησαν ότι η πίστη είναι μέσο αγάπης για τον αδελφό μας και όχι όπλο που στρέφεται εναντίον του», λέει η ΔΙΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή