Οι ΗΠΑ θέλουν το φυσικό αέριο στη διαπραγμάτευση

Οι ΗΠΑ θέλουν το φυσικό αέριο στη διαπραγμάτευση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσαν στην Κύπρο τα όσα είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Κένινγκ για το θέμα των υδρογονανθράκων. Μιλώντας σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, στο οποίο είχαν προσκληθεί οι 36 πρέσβεις και επικεφαλής αποστολών που εδρεύουν στη Λευκωσία, ο κ. Κένινγκ έθεσε το ερώτημα, γιατί ενώ το ζήτημα αυτό βρισκόταν στο τραπέζι του διαλόγου, ξαφνικά αποσύρθηκε.

Ο κ. Κένινγκ έθεσε επίσης το ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διάλογο σε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του νησιού και το οποίο οι Τουρκοκύπριοι, ξεκάθαρα, θέλουν να συζητήσουν. Η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα να τεθεί το θέμα του φυσικού αερίου σε συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Α. Κυπριανού σχολίασε ότι η εύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να αποτελεί κίνητρο για λύση, ωστόσο η Αγκυρα ενήργησε στην αντίθετη κατεύθυνση.

Την έντονη ενόχλησή του με όσα είπε ο κ. Κένινγκ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι «αποτελούν ακόμα ένα λόγο για να μην ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

Αργά χθες το απόγευμα έφτασε στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Α. Χοκστάιν. Στην ατζέντα των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου βρίσκονταν τα ενεργειακά και οι τουρκικές προκλήσεις.

«Πάγο» στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου έβαλε εν τω μεταξύ χθες ο γενικός διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, λέγοντας ότι «δεν έχουν εντοπιστεί αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, που να επιτρέπουν τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης». Ο κ. Τόμιτς έκανε αυτές τις δηλώσεις στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι επί του παρόντος η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η δημιουργία περιφερειακών αγωγών.

Το τερματικό υγροποίησης ήταν στρατηγική επιλογή για τους Κυπρίους ώστε να αποκτήσει η χώρα τους ρόλο και στη διακίνηση των υδρογονανθράκων. Ωστόσο, τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αρκούν για να το καταστήσουν βιώσιμο: σύμφωνα με πληροφορίες, στο κοίτασμα «Αφροδίτη», που διαχειρίζεται η Noble Energy, έχουν βρεθεί μόνο 3,5 δισ. κυβικά πόδια (tfc) από τα 6 δισ. που θα ήταν απαραίτητα για να κάνουν το τερματικό βιώσιμο. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ως εκ τούτου ότι προσανατολίζεται και σε άλλες λύσεις. Αυτή η μεταστροφή αναμένεται να επισημοποιηθεί στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου από τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί, πάντως, σήμερα και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Στην ατζέντα των συναντήσεών του θα βρίσκονται θέματα ενεργειακής συνεργασίας, το Κυπριακό και η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή