Κόντρα για την τρομοκρατία στη Βουλή, βροχή νομοσχεδίων την Μεγάλη Εβδομάδα

Κόντρα για την τρομοκρατία στη Βουλή, βροχή νομοσχεδίων την Μεγάλη Εβδομάδα

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση πως «η κυβέρνηση κάνει ρουσφέτι σε τρομοκράτες και εγκληματίες» η ΝΔ διά στόματος Β.Κικίλια, εκφράζει την εντονότατη διαφωνία της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

«Εμείς ένα τέτοιο νομοσχέδιο-ρουσφέτι της κυβέρνησης στους τρομοκράτες και στους εγκληματίες δεν πρόκειται να  στηρίξουμε και να ψηφίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Το νομοσχέδιο, προφανώς είναι το αποτέλεσμα διαλόγου του κ. Παρασκευόπουλου με τους κουκουλοφόρους και τους τρομοκράτες; Η συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να κάνει την Ελλάδα  ξέφραγο αμπέλι. Αψηφά τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.  Διαθέτει πλειοψηφεία. Ας αναλάβει και την ευθύνη του εγκλήματος της: Αφήνει τους πολίτες χωρίς προστασία και ασφάλεια για τη σωματική τους ακεραιότητα και την περιουσία τους, με ποινικούς και τρομοκράτες ελεύθερους. Αφαιρεί από τις δικαστικές και εισαγγελικές  αρχές την επιβολή της Δικαιοσύνης. Σπέρνει ανέμους η ανίερη συγκυβέρνηση. Να θερίσει μόνη της, τις θύελλες που θα έρθουν».

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης σχολίασε: «Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Δεν έχετε δικαίωμα να μας αποδίδετε ρουσφέτι σε τρομοκράτες. Δεν έχετε δικαίωμα να δημιουργείτε περαιτέρω κλίμα διχασμού και τρόμου».

Η ένταση στην Επιτροπή έκανε την εμφάνισή της «με το καλημέρα», όχι μόνο επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, αλλά και για διαδικαστικά ζητήματα. Δεδομένου ότι κυβέρνηση επιθυμώντας να προωθηθεί και ψηφιστεί σύντομα το συγκεκριμένο νομοθέτημα σχεδιάζει την εισαγωγή του στην Ολομέλεια την Πέμπτη ή την Παρασκευή μετά το Πάσχα, η αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα χρήζει εκτενούς επεξεργασίας, ζήτησε άνεση χρόνου και φήφισή του την δεύτερη εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, υποστήριξε ο Παρασκευόπουλος. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

«Γιατί βιάζεστε; Δίνετε την εντύπωση ότι σύρεσθε από καταληψίες και αντεξουσιαστές. Τί φοβάται η κυβέρνηση;», είπε η κα Φώφη Γενημματά.

Αμέσως μετά και με αφορμή το γεγονός ότι το Κανάλι της βουλής μετέδιδε απευθείας τη συνεδρίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους και όχι εκείνη που αφορούσε το νομοσχέδιο για τις φυλακές, εκ μέρους της ΝΔ οι κ. Β.Κικίλιας και Κυρ. Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας η τηλεόραση του Κοινοβουλίου να αλλάξει θέμα απευθείας μετάδοσης.

«Την προσωπική επιλογή της Προέδρου προβάλλει και όχι μια Επιτροπή νομοθετικού έργου», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας την διακοπή της συνεδρίασης έως να καταστεί δυνατή η «ζωντανή» τηλεοπτική αναμετάδοση των εργασιών της. Για «πην παρατήρησης του προέδρου της Επιτροπής Μ.Κριτσωτάκη: «Εκτός αιθούσης τέτοιες εκφράσεις» είπε.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι ένα θέμα που επείγει, είπε στην εισαγωγική του ιμιλία ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος σημειώνοντας ότι ήδη η χώρα μας είναι εκτεθειμένη και υπόλογη σε διεθνείς Οργανισμούς και στην Ευρώπη, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν. Εκανε λόγο, μάλιστα, για «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων». Απαντώντας μεταξύ άλλων σε κριτική η οποία έχει ήδη καταγραφεί, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως πάντα κάποιοι ωφελούνται από ελαφρυντικές ρυθμίσεις.

«Είναι μέσα σε αυτούς τρομοκράτες, βιαστές και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κικίλιας.

Για «ανάσα δικαίου» έκανε λόγο μεταξύ άλλων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κα Βασιλική Κατριβάνου. Ψηφίζουν «επί της αρχής» το νομοσχέδιο οι συγκυβερνώντες Α.Ελληνες, ωστόσο διαφωνίες τους επί συγκεκριμένων, κεντρικών διατάξεων, θέτουν εν αμφιβόλω την προοπτική έγκρισής τους στην Ολομέλεια, αν δεν αλλάξουν.

Πρόκειται για διατάξεις οι οποίες αφορούν την υπό όρους απόλυση κρατουμένων και εκείνες οι οποίες εστιάζονται στον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας, μέσω του οποίου θα ρυθμίζεται το οποίοι θα μπορούν να τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης. «Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Πλην όμως έχουμε για συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιφυλάξεις και αναμένουμε βελτιώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο εισηγητής των Αν.Ελλ. κ. Β. Κόκκαλης.

Την διαφωνία του με κεντρικές διατάξεις του σχεδίου νόμου το σχέδιο νόμου εξέφρασε το Ποτάμι. Δεν το ψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

«Θα εξετάσω με προσοχή τις παρατηρήσεις» σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Παρασκευόπουλος και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε δομές το ταχύτερο δυνατόν για ανήλικους και νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέχρι να γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να αφήσουμε ανθρώπους να εξευτελίζονται. Δεν πρωτοτυπούμε, συνεχίζουμε ένα «οριζόντιο» σύστημα ως προς την υπό όρους απόλυση κρατουμένων». Για να προσθέσει: «Η κατάργηση των φυλακών Γ’ Τύπου, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε φυλακές αυξημένης ασφάλειας».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης σε παρέμβασή του μίλησε επικριτικά έναντι εκείνων οι οποίοι –όπως είπε- επαναφέρουν θέματα τρομοκρατίας στο επίκεντρο της συζήτησης. Εκανε μάλιστα λόγο για «κραυγές περί ανομίας και εισβολών και κουκούλας». Αμέσως μετά είπε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα που μόλις άρχισε, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «εβδομάδα δημοκρατίας». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι αύριο τρίτη αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, μεθαύριο Τετάρτη αναρτάται προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Ιθαγένεια, ενώ την Μ.Πέμπτη κα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση, που προβλέπει και την επαναπρόσληψη όσων αντισυνταγματικά απολύθηκαν. «Η κλυβέρνηση υλόποιεί το πρόγραμμα για το οποίο ο λαός την εξέλεξε», είπε ο κ. Βούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή